Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учениците ще могат да учат задочно след завършен 10-и клас
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 21.03.2011Коментари (2)728
© Impact Press Group
Задочна форма на обучение ще могат да запишат учениците след завършен 10-и клас. Това предвижда част от концепцията на проектозакона за училищното образование, съобщи вчера съветникът в просветното министерство Асен Александров по време на семинар за образованието, организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ.

В новата структура на училищата гимназиалният етап ще се раздели на две части. Първият ще се покрива след завършен 10-и клас. Тогава ще има национално външно оценяване, а учениците ще получат сертификат за първа гимназиална степен, обясни Асен Александров.

С този документ ученикът ще има право да избира дали веднага да продължи в по-горен клас, или да прекъсне за няколко години и да поработи

Ако реши, може да се запише задочно или редовно в специализирана паралелка само за 11-и и 12-и клас. През последните 2 години в училището ще има само няколко профилиращи предмета. С тях в общообразователните училища ще подготвят за прием в университет, а в техникумите ученикът ще получи професионални умения.

Разтварянето на образователната система след 10-и клас обаче няма да важи за някои елитни езикови и математически гимназии. Те ще ръководят възпитаниците си, както досега - плътно от 8-и до 12-и клас. Ако пък някой реши да се прехвърли след 10-и клас в тях, ще трябва да докаже перфектни познания с тежки приравнителни изпити, каквито са правилата и в момента, обясни Асен Александров.

Той подчерта, че от двустепенната форма на обучение ще се възползват най-вече училищата в малките градове и села, както и школата с недостиг на ученици. Министерството на образованието ще даде право на сегашните училища до 8-и клас да обучават учениците си до 10-и клас. Така няма да се налага родителите да пращат децата си в големия град още на 14 години, както се прави в момента.

От друга страна, новата гимназиална система цели да покрие конституционното задължение на държавата да се грижи за децата до 16-годишна възраст. Същевременно ще се намали и отпадането на учениците, които нямат стимул да продължат след 8-и клас.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По закон непълнолетните нямат право да работят. За какво прекъсване говорим? Още повече, че повечето ученици и сега си правят ученето задочно.
+2
 
 
Ама какво означава да прекъсне за няколко години и да поработи. Съвсем ще затрият ученето тези. Децата са си деца до 18 г. и те трябва единствено да учат. Експлоататори ами да вземем след 4-ти клас да работим. Защо ни е повече учене след като и без това ни правят на простаци.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: