Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украинци и казахи броят до 100 хил. евро за дом край морето
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 10.10.2013Коментари (0)652
© Varna24.bg
Купувачи от Украйна, Беларус и Казахстан проявяват все по-голям интерес към българския пазар на ваканционни имоти. Това се дължи на проруските настроения в тези държави. В резултат гражданите от тези страни вече следват предпочитанията на руснаците при покупка на ваканционни имоти. Положителното е, че те обикновено имат значително по-високи бюджети от средните за пазара у нас и заделят между 80 хил. и 100 хил. евро за покупка на дом край морето в България, показва анализ на инвестиционната компания Green Life.

Според експертите интересът на купувачите от тези държави ще се задържи. Руснаците също продължават да сключват сделки за жилища в морските ни курорти. Например през летния сезон са били отчетени с около 16% повече запитвания, в сравнение с първите месеци на 2013 г. В резултат реално сключените сделки също нарастват. "Повишението е около 10%, като очакваме то да се запази и на годишна база. Средният бюджет на купувачите остава около 50 000 евро", обясни Теофил Петров, изпълнителен директор в компанията. Според него клиентите най-често търсят едностайно жилище, подходящо за целогодишно живеене. Освен това руснаците се интересуват колко от близките им са избрали същото населено място и близо ли е то до морето. Друг фактор при избора на имот е отношението на местните власти към руските граждани и желанието им да живеят постоянно в региона и да развиват бизнес там.

"За няколко години пазарът у нас стана по-масов - привлича голям брой клиенти, които не купуват луксозни, а достъпни имоти", коментира Петров. Според него пазарът се радва на стабилност, защото мотивите за сделките не са моментни, а са свързани с нуждата от промяна на местоживеенето. В момента около 70% от купувачите търсят имоти за целогодишно ползване. Около 30 на сто от клиентите предпочитат големите градове, но по-голямата част избират да се обособят в общности в по-малките селища по Черноморието.

Експертите очакват също, че до края на годината много чуждестранни купувачи ще се пренасочат от големите градове към населени места като Созопол и Поморие. От данните на компанията става ясно още, че чужденците могат да се възползват от изгодни оферти при покупката на дом край морето. Цените на ваканционните имоти са се понижили с около 4 на сто.

Петров обясни още, че руснаците, които идват да живеят в България, могат да се разделят на две групи. Едната обхваща пенсионерите, обикновено над 60-годишна възраст, които търсят предимно спокойствие. Другите са по-млади семейства с деца, които решават да се преместят у нас. Обикновено те отварят малки магазини и ресторанти и дори вече осигуряват значителна част от работните места в съответното населено място.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: