Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украинци и казахи броят до 100 хил. евро за дом край морето
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 10.10.2013Коментари (0)664
© Varna24.bg
Купувачи от Украйна, Беларус и Казахстан проявяват все по-голям интерес към българския пазар на ваканционни имоти. Това се дължи на проруските настроения в тези държави. В резултат гражданите от тези страни вече следват предпочитанията на руснаците при покупка на ваканционни имоти. Положителното е, че те обикновено имат значително по-високи бюджети от средните за пазара у нас и заделят между 80 хил. и 100 хил. евро за покупка на дом край морето в България, показва анализ на инвестиционната компания Green Life.

Според експертите интересът на купувачите от тези държави ще се задържи. Руснаците също продължават да сключват сделки за жилища в морските ни курорти. Например през летния сезон са били отчетени с около 16% повече запитвания, в сравнение с първите месеци на 2013 г. В резултат реално сключените сделки също нарастват. "Повишението е около 10%, като очакваме то да се запази и на годишна база. Средният бюджет на купувачите остава около 50 000 евро", обясни Теофил Петров, изпълнителен директор в компанията. Според него клиентите най-често търсят едностайно жилище, подходящо за целогодишно живеене. Освен това руснаците се интересуват колко от близките им са избрали същото населено място и близо ли е то до морето. Друг фактор при избора на имот е отношението на местните власти към руските граждани и желанието им да живеят постоянно в региона и да развиват бизнес там.

"За няколко години пазарът у нас стана по-масов - привлича голям брой клиенти, които не купуват луксозни, а достъпни имоти", коментира Петров. Според него пазарът се радва на стабилност, защото мотивите за сделките не са моментни, а са свързани с нуждата от промяна на местоживеенето. В момента около 70% от купувачите търсят имоти за целогодишно ползване. Около 30 на сто от клиентите предпочитат големите градове, но по-голямата част избират да се обособят в общности в по-малките селища по Черноморието.

Експертите очакват също, че до края на годината много чуждестранни купувачи ще се пренасочат от големите градове към населени места като Созопол и Поморие. От данните на компанията става ясно още, че чужденците могат да се възползват от изгодни оферти при покупката на дом край морето. Цените на ваканционните имоти са се понижили с около 4 на сто.

Петров обясни още, че руснаците, които идват да живеят в България, могат да се разделят на две групи. Едната обхваща пенсионерите, обикновено над 60-годишна възраст, които търсят предимно спокойствие. Другите са по-млади семейства с деца, които решават да се преместят у нас. Обикновено те отварят малки магазини и ресторанти и дори вече осигуряват значителна част от работните места в съответното населено място.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: