Унищожават близо 120 000 литра фалшив оцет, 3878 са от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:02 / 06.11.2013
876
В резултат от извършени проверки на обекти за производство и търговия на едро и дребно с оцет и олио, инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са насочили за бракуване и унищожаване близо 120 000 литра оцет, поради влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти.

След извършените 2104 проверки е разпоредено преетикетирането на още 16156 литра оцет и 710 литра олио. Мярката е предприета поради констатирани неправилно поставени етикети или липса на данни за производителя на продукта. Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение е когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен".

За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени 8 Акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност.

Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.

Като положителен факт може да се посочи, че цитираните количества са засечени в складова база и не са достигнали до търговската мрежа.

3878 литра оцет, произведен в нерегламентирани цехове, е засечен в търговски обекти във Варна. Това съобщи за Дарик д-р Албена Тонева, началник отдел "Контрол на храните" в Областната агенция по безопасност на храните.

Производители на фалшивия оцет са две варненски фирми. Открит е в складове на едро.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).