© Varna24.bg | | Снимка Архив | В резултат от извършени проверки на обекти за производство и търговия на едро и дребно с оцет и олио, инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са насочили за бракуване и унищожаване близо 120 000 литра оцет, поради влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти.След извършените 2104 проверки е разпоредено преетикетирането на още 16156 литра оцет и 710 литра олио. Мярката е предприета поради констатирани неправилно поставени етикети или липса на данни за производителя на продукта. Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение е когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен".
За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени 8 Акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност.
Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.
Като положителен факт може да се посочи, че цитираните количества са засечени в складова база и не са достигнали до търговската мрежа.
3878 литра оцет, произведен в нерегламентирани цехове, е засечен в търговски обекти във Варна. Това съобщи за Дарик д-р Албена Тонева, началник отдел "Контрол на храните" в Областната агенция по безопасност на храните.
Производители на фалшивия оцет са две варненски фирми. Открит е в складове на едро.
|