Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Успокояват ни, че няма да останем без газ за зимата
Автор: Екип Varna24.bg 17:38 / 25.09.2012Коментари (4)652
© Varna24.bg
Няма да има недостиг на газ за първото тримесечие на 2013 г., успокои изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов на извънреден брифинг. Малко по-рано информация за криза със синьото гориво бе подадена именно от представител на дружеството. Гогов обаче обеща, че това няма да се случи, защото до началото на 2013-а договорите на страната ни с Русия ще бъдат подписани и няма да се стигне до недостиг на природен газ. Гогов намекна, че новите договори с Москва ще бъдат с по- изгодни условия и при доставките няма да има посредници.

Твърдения за опасност от сериозен недостиг на природен газ у нас в началото на следващата година вдигнаха на крак ръководството на "Булгаргаз".

Рано сутринта представител на дружеството обяви пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, че поради лошото финансово състояние на компанията ще бъде добивано синьо гориво от запасите в хранилището в Чирен.

Където обаче имало безпрецедентно малко количество природен газ, който нямало да бъде достатъчен за целия отоплителен сезон.

Затова опасността от криза със синьото гориво в началото на 2013-а година била съвсем реална.

След тези негови думи председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев и директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов в един глас опровергаха твърденията.

Гогов обясни, че ще се добива газ от Чирен, защото излиза по-евтино, а и от 1 октомври природният газ за потребителите ще е с по-ниска цена.

"За постигането на една благоприятна цена от 1 октомври Булгаргаз предвижда да добие 210 милиона кубически метра газ в месеците октомври, ноември и декември. Това е прогноза. Тя ще се осъществи, само ако сме успели да вземем цялото количество от "Мелрол", количествата, които и сега получаваме с отстъпка от "Овъргаз". Едва след това, ако се налага да купуваме, за нас е по-добре да използваме количествата в Чирен, които са на по-ниска цена, вместо да купуваме този по-скъп газ. 180 млн. кубика са абсолютно достатъчни за трите зимни месеца.", обяви Гогов.

Димитър Гогов съобщи още, че до средата на ноември ще бъдат подписани новите договори за доставка на газ от Русия след 1 януари 2013-а година. В тях дори можело да има оптимизирани параметри.

Ако това стане според Гогов нямало нужда да се съхранява газ в Чирен, платен на по-висока цена.

Изпълнителният директор съобщи, че в договора с Москва ще отпаднат посредниците и новото споразумение ще бъде подписано директно с "Газпромекспорт".

"Ако цената на газа от първи януари е 100 единици, а ние в газохранилището имаме газ, осчетоводен на 110 единици, добивайки го той само ще оскъпи крайната продажна цена. Нашата идея е така да направим, че към първи април догодина целият скъп газ в Чирен вече да не е наличен и да можем от първи април да нагнетяваме газ с по-добри параметри.", обясни Гогов.

Задълженията на "Булгаргаз" към доставчиците на синьо гориво е 200 милиона лева. За да покрие част от тях е изтеглен заем от 60 милиона лева. Най -големият длъжник на "Булгаргаз" пък си остава "Топлофикация - София" със задължения от над 127 милиона лева. От Топлофикация отказаха да коментират.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бойко каза Путин да внимава, Дянков дърпаше ушите на Русия, ама братушките скръцнаха със зъби и иде факта - криза. Няма да има недостик, няма да поскъпва /повече тази седмица/. Булгазгаз на загуба, електрокомпанията ни на загуба, водите и тецовете без печалби... Абе в таз загубена държава май само овчарите отчитат печалби и тези, дето садят картофи.
+1
 
 
Лошо! Щом от сега започват с "успокоенията" значи ще има яка газова криза.
Aнонимен
на 25.09.2012 г.
+4
 
 
поредният номер,пак ще ни вдигнат цените на парното,егати и държавата скапана,някои пак ще напълнат банковите си сметки за наша сметка
Aнонимен
на 25.09.2012 г.
+4
 
 
Каквото мислила мишката,котката го развалила!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: