Ужас по морето, туристите не смеят да припарят до водата!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:06 / 22.06.2024
9088
Ранни медузи нападнаха бреговете в Бургаско. Парещите мекотели са подранили с около месец и половина и отсега са превзели водата - има ги на плиткото, както и около шамандурите и навътре, разказаха пред “Труд news" спасители и рибари. Една от причините за нашествието те виждат в ненормалното топлото време, което води до аномалии в морето.

“Подраниха, нормалната им поява е към края на юли и през август, когато морето е “най- нагрято" след многото летни жеги", казват морските спасители. А рибарите отчитат, че ги има и навътре в морето, като отбелязват, че има години, в които популациите са по-големи.

Всъщност медузите се възпроизвеждат чудесно в море като Черно, където има голяма органика. “Тук има и голямо количество зоопланктон, с който медузите се хранят. За да има много медузи от даден вид, значи има достатъчно храна в този момент", посочи пред “Труд news" ихтиологът доц. Виолин Райчев от Института по океанология към БАН (виж карето).

Той отбеляза, че морето не изстива през зимните месеци. Това потвърдиха и рибарите, които посочиха, че още през януари морето е било 9 градуса, а през март вече 11, което не е нормално, а сега водата е над 25 градуса на юг.

В Бургаския залив е излязло и първото мъртво вълнение, така че морските стражи предупреждават плажуващите да са внимателни.

Морските спасители обясниха, че медузите са малки и не са толкова опасни, но съветват къпещите се, ако бъдат “опарени" или “ужилени", да изплакнат мястото. Оцет и сапун са другите лекове срещу зачервяването по тялото при ухапване от медуза, но вече в домашни условия.

Медици допълват, че, ако човек бъде опарен, веднага трябва да излезе от водата. Ако има остатъци от медузата по тялото, то те трябва де махнат, но не с ръце а с нож или с нещо друго. Засегнатият участък трябва да се полее с вода - топла, може и с оцет, и да не се търка с ръка, а място да се покрие със суха кърпа. Добре е да се пие много вода, може да се вземе и антихистамин - противоалергично лекарство.

За кратко спасение от медузите от петък насам носи не друго, а мъртво вълнение, което сграбчи залива на Бургас. За това лято, от юни насам, то се появява за пръв път по бургаските плажове. “Следим времето непрекъснато и от вчера очаквахме за уикенда да се вдигне голяма вълна. Идва североизточен вятър и подкопава дъното. Ветровата вълна предизвиква дънни ями и става мъртво вълнение. Ако има вятър - става мелтем, а ако спре - става сулган, но и в двата случая “мъртвакът" е налице. И морето започва да дърпа навътре. От тази сутрин има “мелтем". Вълнението е 3-4 бала. Много е опасно", обясниха морските стражи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (429):
01.07.2024 Варненци, предупредени сте! Екстремни жеги в утрешния ден
01.07.2024 Едни плюят родното Черноморие, други им отговарят "стига сте мрънкали"
01.07.2024 Какво показаха пробите на морската вода при Кранево и Албена?
01.07.2024 Морската вода във Варна завря, вижте колко градуса удари
01.07.2024 Наградиха призьорите от конкурса за туристическо лого на Варна
01.07.2024 Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично задръстване
Още новини от Национални новини:
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи
Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично зад...
Фармацевтите започват протестни действия
Д-р Галя Кондева: Няма да има забавяне на изграждането на бъдещат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).