Ваканции в много области - грип и студ морят учениците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:55 / 31.01.2012
1373
Класните стаи ще останат празни в много селища в областите Благоевград, Бургас, Пазарджик, Разград, Силистра, Стара Загора, Хасково, Перник, Плевен, София-област, Шумен.

Заради ниските температури намалени ще са часовете във всички учебни заведения в област Велико Търново, Русе и Добрич. Учениците, които са на едносменен режим, ще влизат в класните стаи в 9 часа. В училищата, в които се учи на две смени, учебният звънец ще бие в 8 часа или в 8.30 часа с оглед учебният ден да приключи към 17.30 часа. Учебните часове ще бъдат до 35 минути.

Грипът, а не рекордният студ, е причина за извънредната ваканция в Бургас. Въпреки че броят на болните още не е стигнал прага от 200 на 10 000, здравните власти в града се застраховаха и затвориха училищата.

"По-добре по-раничко да се обяви грипната ваканция и грипната епидемия. Имайки предвид в предните години, когато се чакаше тази бройка 200 да стане и в следващия ден след обявяването ние вече нямахме никакви пациенти," коментира д-р Димитрина Ангелова, общопрактикуващ лекар.

"Надявахме се, че от тези ниски температури ще се пресече вирусната инфекция, но явно не е така и трябва да си седят в къщи, да приемат топли течности, колкото се може да се ограничат контактите, а не големите ученици сега да са по кафетата," каза още Ангелова.

Неочакваните почивни дни за учениците, се оказаха проблем за родителите, които работят и не могат да разчитат на помощ в гледането на децата.

От регионалния инспекторат обясниха, че грипната ваканция няма да се отучва, нито ще бъде за сметка на другите ваканции. Детските градини обаче продължават да работят при засилен филтър, въпреки че в групите има едва по три-четири деца.

"При нас е топло, ние нямаме никакви затруднения, никакви проблеми, до 24 градуса е температурата, три пъти на ден се измерва," сподели Калина Кръстева, директор на детска градина.

Грипната ваканция е обявена само за град Бургас. В другите общини в областта болните са малко и училището продължава.

Заради очакваното рязко застудяване през следващите дни се предвижда намаление на часовете във всички учебни заведения в област Велико Търново.

Учебните часове в повечето училища в Добричка област също ще започват по-късно заради студа.

Заради ниски температури във ваканция от днес до края на седмицата излизат всички училища в Свищов. Дървена ваканция е обявена и във всички училища в община Тунджа. Учебните занимания в десетте училища на територията на общината се отменят до 2 февруари, включително, заради ниските температури.

Източник: bTV


Виж коментарите (3)

Още по темата (289):
23.03.2012 Минахме през "екстремна" зима, била най-суровата от 60 години
19.03.2012 Спестяват 2 млн. лв. от зимното почистване
12.03.2012 "Жълт код" за Варненско заради силен вятър
08.03.2012 Пътят Варна - Добрич заприлича на автоморга
07.03.2012 Градските автобуси се движат по разписание въпреки снега
07.03.2012 Сняг във Варна! Натрупа 6-сантиметрова снежна покривка
Още новини от Национални новини:
Абсурдна ситуация: Заради протеза у нас искат да отнемат категори...
ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуник...
Скок на болните от COVID-19: За какви симптоми трябва да внимавам...
Катастрофа на АМ "Тракия"!
Теглят с жребий серийните номера на машините за гласуване на пред...
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).