Варненци не искат да ядат лабораторно месо от стволови клетки на крави | ||||||
| ||||||
Новината за месото ин витро гръмна преди броени дни. Холандски учени измайсторили месото и обещават да го пуснат на пазара през септември. Първоначалната идея е създаването на хамбургер с говежда кайма, създадена от стволови клетки на крава. Целта на лабораторната разработка е да се ограничи убиването на животни. Новото месо ще бъде направено от 10 000 стволови клетки от крави. Те ще бъдат оставени в лабораторията да се мултиплицират повече от милиард пъти. Така ще се получи тъкан, подобна на говеждо месо. Дори и първоначално вкусът му да не е като на истинското месо, учените са убедени, че хората ще свикнат с него. То може да бъде положително за проблемите с недостига на храна. "Това е много нелепо. Преди години също се опитаха да вкарват изкуствени меса. А уж се говореше за ограничаване на соята и различните подобрители. А сега какво става - ще разчитаме на месо от лаборатории!", коментират заети в месарския бранш. "Вече и ние не знаем какво да правим. Ако изкуственото месо стане модерно в България, просто ще започнем да месим изкуствени кюфтета и кебапчета. Свикнали сме вече, въпреки че ако върнем историята малко назад, изникват месните продукти "Стара планина", направени само от месо, допълниха служителите в месарници. Според тях дори и изкуственото месо да навлезе у нас, българинът ще посегне към него само от любопитство, но не и като заместител на пържолите и кюфтетата. От месарския бранш отказаха да коментират новината, тъй като не били напълно запознати с лабораторната технология. По-различна теория представиха продавачи в магазини с дълъг стаж зад тезгяха. Според тях джобът на нашенеца е толкова изтънял, че рядко се интересува дали продуктът е качествен, а се вглежда само в цената. Бързо се продават евтините стоки, така че и изкуствените меса могат да станат хит, ако са на ниски цени, предсказват те. По думите им голяма част от българите нямат култура на хранене и купуват всичко, което е по-евтино, без да четат какво се съдържа в него. "От друга страна, самите дистрибутори няма да обясняват много, за да могат да си пласират стоката", казват продавачи. 250 000 за хамбургер в епруветка |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg