Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненци не искат да ядат лабораторно месо от стволови клетки на крави
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 28.02.2012Коментари (0)959
© Varna24.bg
Против новото лабораторно месо от стволови клетки на крави се обявиха варненци. "Не искаме да ядем изкуствени меса, затова има толкова болести. Преди години имаше биологична и качествена храна, а сега не сме сигурни точно какво консумираме в салами и кренвирши", вайкат се хората.

Новината за месото ин витро гръмна преди броени дни. Холандски учени измайсторили месото и обещават да го пуснат на пазара през септември. Първоначалната идея е създаването на хамбургер с говежда кайма, създадена от стволови клетки на крава. Целта на лабораторната разработка е да се ограничи убиването на животни. Новото месо ще бъде направено от 10 000 стволови клетки от крави. Те ще бъдат оставени в лабораторията да се мултиплицират повече от милиард пъти. Така ще се получи тъкан, подобна на говеждо месо. Дори и първоначално вкусът му да не е като на истинското месо, учените са убедени, че хората ще свикнат с него. То може да бъде положително за проблемите с недостига на храна.

"Това е много нелепо. Преди години също се опитаха да вкарват изкуствени меса. А уж се говореше за ограничаване на соята и различните подобрители. А сега какво става - ще разчитаме на месо от лаборатории!", коментират заети в месарския бранш. "Вече и ние не знаем какво да правим. Ако изкуственото месо стане модерно в България, просто ще започнем да месим изкуствени кюфтета и кебапчета. Свикнали сме вече, въпреки че ако върнем историята малко назад, изникват месните продукти "Стара планина", направени само от месо, допълниха служителите в месарници.

Според тях дори и изкуственото месо да навлезе у нас, българинът ще посегне към него само от любопитство, но не и като заместител на пържолите и кюфтетата. От месарския бранш отказаха да коментират новината, тъй като не били напълно запознати с лабораторната технология. По-различна теория представиха продавачи в магазини с дълъг стаж зад тезгяха. Според тях джобът на нашенеца е толкова изтънял, че рядко се интересува дали продуктът е качествен, а се вглежда само в цената. Бързо се продават евтините стоки, така че и изкуствените меса могат да станат хит, ако са на ниски цени, предсказват те. По думите им голяма част от българите нямат култура на хранене и купуват всичко, което е по-евтино, без да четат какво се съдържа в него. "От друга страна, самите дистрибутори няма да обясняват много, за да могат да си пласират стоката", казват продавачи.

250 000 за хамбургер в епруветка

Първият хамбургер със синтетично месо се очаква да се появи на пазара през септември - октомври, след като учените усъвършенстваха технологията за производство на телешко в лаборатория, съобщи "Дейли телеграф". Учените са убедени, че могат да получат ивици месо, идентични с истински бургер, от стволови клетки. Процесът на произвеждане на синтетично месо обаче е толкова труден, че крайният продукт, който се очаква да се появи след 8 месеца, ще струва около 250 000 евро. След като произведат първата си изкуствена пържола обаче, учените се надяват да успеят да увеличат мащаба на процеса и да могат да създават по-достъпни изкуствени месни продукти, съобщават чуждите агенции Масовото производство на телешко, свинско, пилешко и агнешко в лаборатория може да посрещне нарастващото глобално търсене на месо, което се очаква да се увеличи двойно през следващите 40 години, и значително да намали вредите, които фермерството нанася на околната среда.

През есента проф. Марк Пост от Маастрихтския университет успя да създаде малки ивици мускулна тъкан от свински стволови клетки с помощта на серум от конски ембрион. На годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката във Ванкувър през почивните дни проф. Пост обяви, че неговият екип успешно е повторил процеса със стволови клетки от крава и телешки серум. "През октомври ще покажем, че от стволови клетки може да се получи продукт, който изглежда като месо, и, да се надяваме, има вкус на месо", обеща той. Чрез извличането на стволови клетки всяко животно ще може да произведе милиони пъти повече месо с помощта на лабораторната технология, отколкото ако просто бъде заклано, убеден е проф. Пост.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Евролига 2024/25
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Влизането на България в Шенген
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: