Варненските моряци решават - билет за вкъщи или нов круиз

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:58 / 17.01.2012
1312
"Синът ми е добре. Всичко за него и останалите българи от екипажа свърши добре. В семейството изживяхме голям стрес, когато научихме за инцидента и не знаехме какво е станало, докато не се обади. Чухме се един път, но това е достатъчно".

Това разказа Наско Димитров, бащата на Росен Димитров, един от нашите моряци на борда на "Коста Конкордия". Той е на 31 години и работи като елинженер на борда, обясни бащата. "Повече информация няма да дам, аз съм бивш военен и бивш спортист", отсече той, но трудно овладяваше вълнението си. Наско Димитров е охрана на банков клон и вчера изпълняваше служебните си задължения. Родителите на Росен живеят в кв. "Владислав Варненчик", а самият той - на другия край на Варна - в кв."Чайка".

Бащата на Росен не знаеше дали синът му ще се прибере след инцидента. "Шефовете на италианската компания ще кажат това. Повече не ме питайте", каза бащата и категорично отказа да бъде сниман. Съседка на семейство Димитрови, отскоро настанена в жилищния блок, знаеше само, че Росен е моряк, но дори не беше чула, че е сред спасените на злополучния кораб.

"Светът не познава друга такава история след "Титаник", каза вчера Йордан Ачев, шефът на "Комак" ООД, която изпраща български моряци за италианската "Коста Круизес". Вчера в офиса на менинговата фирма продължаваха да идват кандидати да работят за нея. "Комак" ООД е единствената оторизирана фирма да представя италианците у нас. "Момчетата са добре, в настроение, чуха се със семействата си", потвърди отново Ачев.

Той заяви, че представители на италианската компания се срещат в Генуа с нашите от екипажа и ще изпълнят желанията им дали да се приберат в България, или да продължат договорите си на други кораби. Йордан Ачев успял да се свърже само с Георги Стоев, от когото разбрал, че българските моряци са напуснали потъващия кораб без проблеми.

Двама от тях останали само по гащеризони в паниката, но за тях са се погрижили и ги облекли. Сега моряците ни, които са на възраст между 30 и 45 години, са настанени в казарма.

Петима от тях са от Варна, а само Детелин Добрев е от Бургас. Той е хладилен инженер, "уникален професионалист", щом се качи на кораб, не го пускат да си тръгне, каза за него шефът на фирмата. Камен Пеев е тръбар - на отговорна длъжност е, грижи се за цялата водопроводна система в барове и ресторанти.

"Между другото той е много добър диджей", похвали го Ачев. Разговарял е с италианската компания след инцидента за възникналите технически проблеми. От там дали супероценка за работата на първия механик на кораба - Петър Петров. Той веднага реагирал, след като е заседнал корабът, и спрял елнапрежението. Веднага пуснал аварийния генератор, но неговите възможности не били предвидени за такова натоварване.

От компанията са уверили, че Петров няма никаква вина и се справил чудесно. Първият механик се качил на борда на 19 декември след отпуск. Няколко дни преди инцидента се качил Николай Вачев. "Слава богу, всички са живи и здрави, през цялото време се молех за оцеляването им, ходех и на църква, казва Йордан Ачев. Той посочи, че италианската компания има 18 пасажерски кораба.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (41):
12.02.2015 Дадоха 16 г. затвор на капитана на "Коста Конкордия"
01.02.2013 В морето край Варна пресъздават инцидента с "Коста Конкордия"
01.10.2012 Българският спасител от "Коста Конкордия" не се смята за герой
01.10.2012 Европейският парламент награждава българския моряк, спасител от "Коста Конкордия"
22.06.2012 Варненски герой сред лауреатите на наградата "Европейски гражданин за 2012
г."
29.02.2012 Четирима варненци на борда на бедстващия "Коста Алегра"
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).