Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненският затвор - пренаселен, мръсен и опасен
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 20.12.2011Коментари (12)3378
© Varna24.bg
БХК оповести нови данни от наблюденията си в местата за лишаване от свобода в страната.

Пренаселеността в затворите в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, София и общежитието в Кремиковци остава изключително сериозен проблем, който води след себе си нарушения на редица права на лишените от свобода.

Това обяви днес Българският хелзинкски комитет (БХК) на специална пресконференция, посветена на състоянието на реформата в местата за лишаване от свобода.

При последното посещение на БХК в затвора в Бургас бяха настанени 866 лишени от свобода при капацитет 371 места. В няколко от килиите, на площ от около 55 кв. м. са настанени 44 души на 40 легла. Някои от леглата са подредени едно над друго на три етажа. Поради недостига на легла някои затворници са принудени да спят на пода между леглата, а дюшеците им през деня са навити и поставени под леглата. В килиите няма санитарни възли, през нощта затворниците са принудени да ползват кофа, пред очите на всички останали настанени.

Подобни са условията в Осма група на Варненския затвор. Отделението се намира на последния етаж на корпуса. Всяка от килиите там е с площ по около 25 кв.метра, обитавана от 15 затворници. Свободната площ в килиите е само тесен коридор между леглата. Леглата са железни, на три етажа. Най-горните от тях са на половин метър от тавана. Оголени електрически кабели висят в опасна близост до спящите на горните етажи. Повечето осветителни тела липсват. Стените са мръсни и изронени. Подовете са покрити с пласт мръсотия.

"В края на 2011 г. за пореден път БХК изразява своята загриженост за правата на човека в местата за лишаване от свобода. Всяко едно правителство през последните 20 години се съгласяваше, че положението в българските затвори е изключително тежко. Направени бяха няколко опита за модернизиране на системата на затворите, но те се ограничиха до сферата на законодателството, до частични ремонти на тотално амортизираната материална база на няколко затвора и до основен ремонт на един от общо 13-те затвора в страната", каза Красимир Кънев, председател на БХК.

БХК счита, че за системата на местата за лишаване от свобода е необходимо целево финансиране и то не само за издръжка, но за строителство на нови затвори и ремонтни дейности на настоящата материалната база. "Това е единственият начин занапред условията в затворите да не дават повод на лишени от свобода да печелят дела в България и в Европейския съд по правата на човека, а държавата да изплаща обезщетения, вместо да инвестира в затворите", каза Станимир Петров, координатор Програма "Мониторинг и изследвания" в БХК.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
така и трябва :) това да не ви е пансион за девици ... нека се гачат и да им направят живота ад...нали е затвор все пак :P какво сте седнали да ги оплаквате.. само бои и сръбска музика !!!!
Aнонимен
на 21.12.2011 г.
0
 
 
бях там преди 5 год.пак бяхме така за хора е там,и за хора които не са престапници там е да станат такива,незнам дали това е единственото което е останало за оправиа в балгариа,но и за всичко трябва време да се разработи даржaвата,и да сабере пари да опраи ПАНДЕЛАТА и другите неразбории които кумонизма и кака ДЕМОКРАЦИЯ Е ЗАБАРКАЛА.Боико му треат поне толкова години още да сме на ниво с европеиските даржAви това е мое вижадане и не ангажирам никои :)
Aнонимен
на 21.12.2011 г.
0
 
 
По гнусна и отвратителна организация от Българският хелзинкски комитет , няма!!!!!Тяхна грижа са само аутсайдери,отрепки ,изроди,престъпници,наркомани.Цялата измет на обществото.Докато има дори само един гладуващ човек на свобода,не може и не трябва да има никакво обсъждане на положението на престъпниците.Те са в затвора за да им е гадно.Това е целта на затвора.
Aнонимен
на 20.12.2011 г.
-1
 
 
...и имат о4и да претендират за права ,когато в затворите са именно за6тото са прегазили и потапкали по наи зверски на4ини правата на други хора,,,,,е ако и на това не се казва безо4ие,,,,,какво искат ?или влизат в пандиза за да са живеят като заре ,,,,,еееее,всеки иска да яде без да работи,,,,
Aнонимен
на 20.12.2011 г.
0
 
 
В същото време в затвора в Хага ,арестуваните и обвинени сръбски престъпници са в единични килии ,с телевизия ,топла и студена вода ,тоалетна ,бюро и т.н. Освен това ползват през деня библиотека и се разхождат свободно в коридорите. Дори Щази е осигурявала на политическите противници килии за един човек ,с легло ,писалище ,порцеланови чении ,гардероб ,парно,тоалетна./вчерашна публикация на Дойче веле / . А за Пловдивския затвор нито дума.Нали затворниците работят .Нима част от парите не могат да отидат за подобряване на условията /нечовешки/ ,в които се намират,включително и отопление ,каквото липсва. Всеки от пишещите може да предизвика катастрофа или извърши простъпка и да се отзове в обстановка ,която някои намират за нормална. Не сме ли 21 век, или все още условия и хора сме на нивото на неандерталците ? Жан.
0
 
 
"Който неще съд,да върви в правия път",както се казваше в филма "Алф". В крайна сметка, тези хора не са отишли на курорт там.
Aнонимен
на 20.12.2011 г.
0
 
 
БХК като са толкова загрижени за затворниците да им плащат стаи в хотел Приморец!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: