Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Васил Велев, АИКБ: Изпуснахме много възможности за право за държавна помощ за въглищни централи след 2025 година
Автор: Цвети Тончева 14:21 / 02.10.2023Коментари (0)523
©
Става дума за един преход, който трябва да бъде добре разяснен на хората и трябва да бъде всъщност договорен с тях. Ние много се забавихме с планирането и програмирането на този преход. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България във връзка с протестите на ергетици и миньори, които пореден ден блокират пътищата на страната. "Изпуснахме много възможности. Само да дам пример - 2019 г. беше последната, когато можеше да се проведат търгове за капацитет, в резултат на което да се добие правото за държавна помощ за въглищни централи в по-продължителен период и след 2025 г. А ние такъв търг, такъв механизъм въобще не създадохме, защото в него трябваше да бъдат интегрирани т.нар. “американски централи" и договорите с тях прекратени, преобразувани. Не стигна смелост за това тогава, и ето сега имаме такива плодове", добави Велев.

Други грешки, които бяха допуснати, според него, е съгласието за 40% намаляване на емисиите на парникови газове, към 2026 спрямо 2019 г.

По думите на Велев, такова ограничение, такова изискване няма в другите териториални планове, нито в полския, нито в австрийския, нито в холандския, нито във френския - това форсмажорно бързо свиване на производството към 2026 г., защото то това означава, не е предопределено и продиктувано от нищо.

"Това е неправилно, грешно решение, което парламентът взе решение да се промени, но Европейската комисия не отстъпва. Тоест, наслагването на грешки, плюс лошата комуникация с хората, доведе до тези протести. И сега с хората, с тях трябва да се  разговаря и то на базата на повече информация, за да има някаква чуваемост с необходимото уважение. Друго, което подразни очевидно хората, е този индикативен списък с предприятия, които биха били подкрепени от Плана за преход. Как се появи този списък, много хора така и не разбраха", добави председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Велев поясни, че тези фирми не са техни членки, някои от тях са наскоро образувани, с неясни собственици.

"Но тук по-важно е, че беше направено някак си, не точно при пълна секретност, но при недостатъчно разгласяване, прозрачност и популяризиране. Ние за къде-къде по-малки суми от порядъка на 30-60 млн. правим роуд-шоу из страната, презентации, рекламни клипове по радио и телевизия. Ние получаваме подробна информация като организации на работодателите, разпращаме до всички наши членове с препоръки, с точни указания, който иска да участва какво трябва да направи, в какъв срок, в какъв вид и т.н. Това, в случая, не беше направено, а става дума не за 30 млн., а за 3 милиарда, което е 100 пъти повече. И очевидно това трябва да се поправи. Да, наистина фирмите от този списък може да не получат непременно публично финансиране, но пък е казано, че на тази база ще се направят след това тръжните процедури. И ако те направят с дизайн такъв, съобразен с тези ограничени заявки за проекти, то това до голяма степен предопределя и резултата от тези търгове. И затова ние настояхме за среща с премиера, с министъра на енергетиката, и такава ще има във вторник - 3 октомври 2023 г. в късния следобед. На нея ние ще получим допълнителна информация и разяснение, която ние да разпратим на членовете си, да има нов срок за набиране на проектни предложения, така че да има критична маса от предложения, на база на която да се направи един правилен дизайн на търговете. За да е широко отворен входа и при честна конкуренция да получат финансиране най-добрите проекти. От гледна точка на създаване на качествени работни места, по най-ефективен начин, с по-малко средства, с повече и по-качествени работни места. Проекти, които спомагат за извършване на този енергиен преход. Направи се много в последните месеци, но то не е широко известно и това допълнително създава проблеми, защото не разясняването, спазването на формални процедури за публични обсъждания не е достатъчно очевидно", каза още Васил Велев.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 157
06.06.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: