Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас
©
МОН публикува промените в матурите след 4., 7. и 10. клас. Каквото се знаеше, най-големите изменения са в изпита след 4. клас. При него отпада диктовката.

Ето и останалите промени:

4. клас

Най-голямата промяна в НВО в 4. клас е премахването на диктовката и замяната й с текст за редактиране и откриване на правописни грешки. От МОН посочват, че този похват традиционно се използва в обучението в началния етап, като с него ще се разнообразят типовете задачи.

Отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация, са аргументите на МОН.

От примерния текст за редактиране, даден в модела на изпит по български за 4. клас, се вижда, че учениците ще трябва да съобразят как се пише лунни (или "луни"), лъчи (или "лачи"), нощ ("ношт"), дъждовни ("даждовни"), дървета ("дарвета"), горд ("горт") и т.н.

Сгрешени думи

Повечето сгрешени думи изглеждат доста лесни - вероятно затова някои учители смятат, че тестът се олекотява, а задачата за редактиране няма да покаже със същата прецизност доколко грамотни са децата, каквато е била задачата на диктовката.

Езиковите задачи, които преди бяха свързани с диктовката, остават, като догодина те вече ще са 13 на брой, вместо досегашните 10. С тях ще се проверява владеенето на книжовните норми, които са базови за езиковата култура.

Втората част на изпита е литературни задачи (вместо досегашното "Текст за четене с разбиране и тестови задачи към него - с избираем и със свободен отговор").

Те ще проверяват уменията за четене с разбиране и ще са с една повече от м.г. - 11 на брой. Третата част остава същата - речева задача с творчески характер. Тя предполага създаване на кратък текст (от 3 до 7 изречения) с помощта на словесна и/или визуална опора. 

Примерна задача

Посочената примерна задача с избираем отговор е същата, дадена за пример и в миналия модел на НВО: "Коя дума е сложна? - риболов, разписание или преразказ".

Примерна задача с кратък свободен отговор пък например е: "По какво каменната хартия се различава от обикновената?", като от учениците ще се изисква да запишат три неща.

Промени има и в изпита по математика в края на 4. клас. Тестът и догодина ще съдържа 25 задачи, но с различен брой от различните типове.

Досега децата имаха 18 задачи с избираем отговор; 5 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача с разширен свободен отговор и 1 текстова задача с 3 разширени свободни отговори (с три подусловия).

През 2024/25 г. задачите с избираем отговор се намаляват до 16, задачи с кратък свободен отговор - до 4, задачите с разширен свободен отговор се увеличават от 1 на 4 бр., а задачата с разширен свободен отговор, съдържаща три подусловия остава една.

Избираем отговор

Сред посочените задачи с избираем отговор е например: "Кое е числото в редицата на естествените числа, което се намира точно пред 365 000 - 365 001, 364 999 или 364 000? (такава задача се падна м.г., като масово затрудни децата).

Примерна задача с разширен свободен отговор пък е: "В Деня на Земята доброволци засадили 1028 дръвчета. От тях 296 са борчета. Третинката от останалите дървета са ели. Колко са елите?"

Времето за решаване на двата теста си остава 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - до 30 минути над определеното време. Максималният брой точки е 100 т.

7. клас

Учудващо, но в изпитите за 7. клас не се задава нищо ново. От МОН са заявявали единствено ангажимент да увеличават практическите задачи, измерващи уменията на учениците, а не наизустените от тях знания.

По български език задачите остават същия брой - 18 със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 6 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача с разширен свободен отговор и 1 задача за създаване на текст.

От първия тип задачи например е посочен въпросът: Къде се открива конфликтът между обругаването и утвърждаването на родното - в "Заточеници", в "Братчетата на Гаврош" в "Българският език" или в "Хубава си, моя горо".

Запазване на смисъла

Задача с кратък свободен отговор е например учениците да прочетат дадено изречение и да преобразуват обособената част в подчинено изречение, като запазят смисъла, и запишат само подчиненото изречение в листа за отговори.

Примерно изречение би могло да бъде: "С лична карта българските граждани могат да пътуват и в случаите, предвидени в съответните международни договори" (паднала се м.г.).

Задачата с разширен свободен отговор пък ще изисква в текст от 3-4 изречения младежите да запишат какво е внушението на цитата от V част от "Една българка": Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него (също паднал се м.г.).

Ново при математиката

По математика задачите за седмокласниците също няма да се променят.

Те пак ще имат 20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; и 3 задачи със свободен отговор, в който учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

Примерна задача от първия тип е: "За боядисване на 1 m2 стена се използват 200 грама боя. Колко килограма боя е необходима за боядисване на правоъгълна стена с размери 5 m и 6 m? 0,06, 0,6, 6 или 60 (дадена на НВО през 2024 г.)?

Първата част и на двата изпита ще е 75 мин., а втората част - 90 минути. По математика те отново ще могат да ползват лист с формули. Максималният брой точки остава 100.

10. клас

Без изненади ще са и изпитите по български и по математика и за десетокласниците, които ще са по 90 минути.

Тестът по български език пак ще се състои от общо 21 задачи - 13 задачи с избираем отговор; 5 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача за редактиране; 1 задача с разширен свободен отговор (формулиране на теза или на антитеза); и 1 задача за създаване на текст (резюме, заявление или CV).

Въпроси на матурите

От учениците например може да се иска да отговорят на въпроси като:

"Какво е значението на употребената в текста дума рециклиране?", като възможните отговори са - производство на пластмаса в химическата промишленост, разделно събиране на битови отпадъци в градовете, преработване на отпадъци с цел повторна употреба или създаване на пречиствателни съоръжения в регионите.

Задача с кратък свободен отговор пък например би могла да бъде: "Какъв вид изразно средство е словосъчетанието "мъртво сърце", на което десетокласниците трябва да разтълкуват смисъла в контекста на "Изворът на белоногата".

"Любов и власт" пък би могла да бъде темата, върху която учениците ще трябва да пишат теза (в рамките на задачата с разширен свободен отговор).

НВО през 2024 г.

По математика задачите също остават 17 на брой - 15 ще са с избираем отговор, с четири възможни отговора, от които един е правилният; и 2 задачи с разширен свободен отговор, за решаването на които ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки.

Посочените примерни задачи са тези, които се паднаха на НВО през 2024 г.

Например: "В едно футболно състезание участват 10 отбора, като всеки от тях трябва да изиграе по един мач с всеки от останалите отбори. Колко мача общо ще бъдат изиграни в това първенство? 100, 90, 50 или 45?".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: