Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората могат да загубят 6 – 7 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 22:33 / 01.10.2024Коментари (0)285
©
Всяка банка в България може да си позволи да предоставя по-висока лихва по депозитите и да свали таксите си по своите услуги и продукти. Това мнение изрази Георги Талев, вицепрезидент "Офисна мрежа“ в tbi bank в подкаста на Economic.bg – "Едно наум“.

По негови изчисления една стандартна разплащателна сметка с дебитна карта на месец излиза между 0 и 10 лв. в зависимост от банката, която избере клиентът.

Справка в отчетите на БНБ показва, че като цяло печалбата на банките основно се дължи на нетните ѝ приходи от лихви, докато тези от такси и комисиони всъщност не са особено високи.

Българинът обича депозита като средство за държане на пари и дори при доскорошните нулеви лихви той продължаваше да вкарва спестяванията си в банките. В последната година обаче те тръгнаха нагоре, като статистиката на БНБ показва, че средно гравитират около 1%.

Като алтернативни инвестиции той посочи облигациите, чиято доходност може да бъде и по-висока от тази в имот например, която е предпочитаната инвестиция за българите.

"Имотните сделки са тези, които българинът предпочита – там е сигурно, цените се качват, но доходността от инвестицията в имот на годишна база е между 6 и 10%. Има в момента достатъчно други инструменти, които предлагат между 6 и 10%“, посочи още той.

Банката в телефона

Бъдещето на банкирането и следващото голямо нещо на пазара ще бъде т. нар. супер app. Мястото, от което човек да следи сметките си, но и на което да може да си резервира почивка, да си купи телевизор или билет за театър, да си запише час за лекар.

Такива примери има в Европа, като целта е да направим живота на нашите клиенти по-лесен. Ние сме на няколко крачки пред останалите“, посочи Талев.

В по-близък план сред новостите в мобилните приложения е опцията за спестяване, с която ръчно или автоматично да се заделят пари.

Учи на финансова грамотност и култура. Човек трябва да си слага настрани едни пари. Не много банки го предлагат, но ние се опитваме да разчупваме хегемонията“, посочи Талев.

С оглед на евентуалното влизане на България в еврозоната очакванията на вицепрезидентът на tbi са българите без банкова сметка, които сега са между 12 и 16% от активното население, да спадне до около 0% до "година – две“. Според него евентуалната смяна на валутата вече кара хората без банкова сметка да си открият такава.

Той подчерта нуждата банките и държавата да работят повече за информираността на хората относно смяната на валутата и подчерта, че правителството закъсня със старта на информационната кампания.

Талев обърна внимание и на факта, че превалутирането от лев в евро в tbi вече се извършва по фиксинг на БНБ.

Никой освен нас не го прави, а не знам хората дали са наясно, че на едни 1000 лв. при превалутиране могат да загубят 6 – 7 лв. Ако го погледнем общо на ниво страна, говорим за милиони левове, които можем да спестим на нашите клиенти и ние вървим в тази посока“, коментира Талев.



Още по темата: общо новини по темата: 496
01.10.2024 »
27.09.2024 »
24.09.2024 »
24.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: