Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът: България може да се превърне в център за борба с киберпрестъпността
©
Киберпрестъпността не може да бъде затворена в географски граници и е проблем на целия свят. Със своите традиции в сферата на високите технологии и с изключително подготвените млади хора България може да се превърне в ефективен център за борба с киберпрестъпността. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри Global Cyber Security Summit 2024. На форума, организиран от Schwarz IT Bulgaria, водещи експерти, представители на институции и бизнес лидери обсъждат най-новите тенденции и стратегии в киберсигурността.

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че високите технологии са неизменна част от нашето ежедневие – в управлението на държавните институции, на обществените и социални системи, на системите за сигурност. "Високите технологии, цифровизацията и дигитализацията свързват все по-тясно обществата ни, правят големи промени в живота ни, улесняват човешките дейности, съкращават усилия и време. Медалът има и обратна страна, защото не по-малко сили в света се мобилизират да вредят чрез технологии или да рушат ползата от тях“, заяви Йотова. Тя даде пример за размера на хакерството, като посочи, че по време на пандемията от COVID-19 за три години то се е увеличило 600 процента, навлизайки във всички сфери на живота, най-вече онлайн търговията.

"Киберпрестъпленията засягат цели икономически системи, системи за сигурност. Киберпрестъпността е гъвкава, често пъти изпреварва решенията за борба с нея", посочи вицепрезидентът и призова за редовни задълбочени анализи за заплахите в киберпространството, както и за повече средства за борба с тях. "Инвестицията във високите технологии трябва да върви паралелно с инвестицията в киберсигурност. Често от ръководители на малки и средни предприятия ще чуете, че нямат възможност да инвестират в борбата с киберпрестъпността. Това не може да бъде оправдание предвид нарастващите заплахи", заяви Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът постави и темата за изкуствения интелект. "Изкуственият интелект е заплаха за работни места, защото може да измести човешките дейности в много области. Същевременно той може да бъде мобилизиран в борбата с киберпрестъпността като естествен помощник", посочи тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигранти и бежанци
Екоактивисти и протести
Започва процедура за преместване на паметника на Съветската армия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: