Видинчани отбелязаха Деня на Съединението пред паметника на Скърбящия войн

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:55 / 06.09.2023
677
Видинчани отбелязаха по традиция днешния празник-Деня на Съединението пред паметника на Скърбящия войн. В тържеството участваха представители на държавната и местна власт, на политическите партии, на различни организации и учебни заведения, много граждани, предаде репортер на "Фокус“. Те отдадоха почит към тези български държавници и общественици, които се бориха Съединението на Княжество България с Източна Румелия  да стане факт и показаха необходимата политическа зрялост през 1885 г., преди 138 години.

Пред 112 - годишният паметник на Скърбящия войн, дело за известните скулптури Андрей Николов и Арналдо Дзоки, признателното поколение  поднесе венци и цветя.

В тържеството участва и заместник председателят на НС и видински депутат Росица Кирова. Тя честити празника пред паметника на Скърбящия войн, който "ни показва, че първо трябва да бъдем единни, когато преследваме националните си цели и интереси. Най-вече показва ни това, че самодоволството и арогантността, дори и когато се водят войни, не са добър съветник. Паметникът е единствен и уникален по своята същност в България и не не само, а и в Европа, защото показва скръбта на един победил войник. Много пъти победата е пирова.Трябва да имаме победа, която да ни даде възможността да се развиваме,  да просперираме-както държавата, така и всяка една българска община. В този смисъл пожелавам  на всички хубав празник.  И време за размисъл преди избори, а не след това“.

Видинският депутат Любен Иванов каза за "Фокус“, че празника днес - Денят на Съединението, ни показва, че когато имаме ясна национална цел, можем да се обединяваме. Примерът на извоюваното Съединение е исторически урок как  управляващите, правителството, политиците, интелектуалците, заедно с енергията на българския народ народ можем сами да постигаме национална цел. Това е урок, който днес ни е повече от необходим, защото общочовешките ценности и морал нямат лява и дясна позиция. Националният идеал е знаме и символ,че България ще бъде и ще пребъде във времето“.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Заместник председателят на НС Росица Кирова поздрави с празника и призова към единение българите

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).