Вигенин: Ще работя за бърза и ефективна защита на гражданите при злоупотреба с личните им данни

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
15:33 / 30.09.2024
294
Ще работя за защита на личните ни данни с по-бързи и ефективни процедури. Това заяви ръководителят на Делегацията българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин, който беше избран за докладчик на европейските социалисти по ново законодателство за допълнителни правила за защита на личните данни.

"С допълнителния регламент ще се улесни приемането и обработването на жалбите при трансграничните случаи, както и правата на засегнатите страни- например до каква информация да има достъп жалбоподателят, ще има и по- рационален механизъм за сътрудничеството между разследващите органи“, разясни Кристиан Вигенин. Той даде и пример с казус- българин с жалба за използването на данните му във Фейсбук: "Търсят се варианти как този човек да получи защита, въпреки различията в правосъдната система в Ирландия, където е базирана Мета, и България.“

"Всеки човек, пребиваващ на територията на България, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, ако мисли, че се злоупотребява с личните му данни, включително и от компании, които не са базирани тук. Комисията трябва да информира чуждите си партньори и да си сътрудничат при разследването“, каза още ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент.

"Много жалби потъват в административно безвремие и дълги години не се решават, после започват обжалвания по съдилища и реално промяна няма. Целта ни е да се стигне до по-бързо разрешаване на подобни случаи и реална защита на нарушените права на гражданите“, каза още евродепутатът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земетресение люшна Северна Македония! Усети се и в България
Дяволският мост в Родопите – символ на конфликт между доброто и з...
След разчитане на "черната кутия": Вече има яснота за катастрофат...
Преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски": Докато има политици, коит...
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).