Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виолета Йотова, УМБАЛ "Св. Марина"-Варна: Сънят в детските градини трябва да се намали
Автор: Екип Varna24.bg 22:44 / 06.07.2024Коментари (10)15387
©
Дългото спане в детските градини у нас се оказва един от факторите за ранното затлъстяване. Според проф. Йотова, която от години се занимава с ендокринология, с дългия сън се горят по-малко калории и е необходима промяна. Тя ще започне от Варна, където предстои работна среща с подкрепата на общината за различен дневен режим на децата. Такава реформа е необходима и в училищата.

Сънят трябва да е съобразен с възрастта на детето, е мнението на лекарите. Сега в детските градини те прекарат между 2 и 3 часа в леглата. Това се отразява и на теглото им, предупреждава БНТ.

"В същото време се нарушава двигателната има активност, увеличава се заседялото поведение и по този начин те губят по-малко калории по време на този сън. Би трябвало вече да се намали това количество сън, тъй като е ясно,че не бива така, която и да е градина и режим да отворите в световен мащаб, не само в Европа ще видите, че това е уникално българско явление", смята проф. Виолета Йотова, УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна.

У нас вече има детски градини, в които родителите сами избират дали детето им да спи. Като например в “Малкият принц" в Пловдив.

"Тези от тях, които искат да почиват се отпускат в спокоен сън. Тези от тях обаче, които искат да работят и да са активни могат да го направят само,че при тихите дейности така, че да не пречат на другите. Имаме деца, които по стечение на обстоятелствата имат някакви разстройства на съня и там работим с лека почивка, разглеждане на книжки", каза Анелия Божанова, директор на ДГ "Малкият принц".

Голяма част от родителите обаче държат децата им да спят.

"Това е нещо, което винаги съм държава предвид възрастта на детенцето и това спокойствие, което носи следобедния сън", мисли Наталия Димитрова, родител.

"Аз съм от тези родители, които желаят децата на обяд да спят, за да може да си почиват в този период на покой", каза Михрибан Хаджихюсен, родител.

Децата на Мария ходят на детска градина в Лондон.Там те имат право на избор и ако не искат да спят, могат да прекарат от половин до един час в кът за тихи занимания.

"Специално за нашата детска градина нямаше такива деца, нито едно дете не спало, когато е на възраст три години. Тук вали доста често, но децата предимно са навън и играят сред природата. В тяхната детска градина има животни, включително кокошки, патета, зайци, които те хранят и се грижат за тях", разказва Мария Рошкова, родител.

Децата се грижат за животните, а с яйцата, които събират от кокошките, сами си приготвят палачинки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.07.2024 г.
0
 
 
Професорът да не говори повърхностно за целесъобразността на системата , изграждана с много труд , като за това са работили колективи специалисти: педагози, методисти, психолози и лекари. Какво ли могат да кажат психолозите и готвачите за наднорменото тегло? За наднорменото тегло има варианти със здравословното хранене и физическа активност плюс сън, като част от дневния режим Децата не спят от 13.00ч. Всяко от тях има различен ритъм и заспива и се събужда по различно време. След въздействието на телефони, липсата на умение у някои родители да управляват емоционалната и двигателната активност на децата, също и повече от осемчасовото стоене в градините на повечето деца имам въпрос - как без сън едно физическо тяло и психика може да влезе в един спокоен ритъм ако няма сън? Първата група късно лягат, заспиват по масите по време на обяд. При наличие на едно дете извън леглото другите също търсят начин да не спят. За претовареност откъм броя на децата по групите никой не говори, а то се отразява върху децата и само сънят тушира влиянието шума, който превъзбужда детската психика. Сънят е необходим!
Aнонимен
на 08.07.2024 г.
0
 
 
От терапията ли е не ми я хвали, духала съм им супата на некъдърниците
Aнонимен
на 08.07.2024 г.
0
 
 
Таз изперкала вече лелка не се спря! Чуди се вече от какви псевдопроекти да печели!
Aнонимен
на 07.07.2024 г.
0
 
 
И това да го каже професорка! Срам! Срам! Срам!
Aнонимен
на 07.07.2024 г.
0
 
 
Глупости. Как до сега децата спяха. Сега не било правилно. Били затлъстели. Глупости. Затлъстели са, защото ядът боклуци и нямат никакво движение, а не че спят от 13.00 до 15.00. Преди години защо нямаше или бяха малко затлъстелите деца? Защото имаше качествена храна и бягаха и играеха пред блока, а сега пред компютъра или играта.
Aнонимен
на 07.07.2024 г.
0
 
 
Следобединят сън е много важен за децата, не измисляйте, че били дебели заради него. Поколения деца пораснаха така, дебели са от изкуствената и конвенционална храна с хормони, ГМО, подсладители и фалшиви заместители на естествените храни.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Лято 2024
ЕВРО 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: