Виолета Йотова, УМБАЛ "Св. Марина"-Варна: Сънят в детските градини трябва да се намали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
22:44 / 06.07.2024
15791
Дългото спане в детските градини у нас се оказва един от факторите за ранното затлъстяване. Според проф. Йотова, която от години се занимава с ендокринология, с дългия сън се горят по-малко калории и е необходима промяна. Тя ще започне от Варна, където предстои работна среща с подкрепата на общината за различен дневен режим на децата. Такава реформа е необходима и в училищата.

Сънят трябва да е съобразен с възрастта на детето, е мнението на лекарите. Сега в детските градини те прекарат между 2 и 3 часа в леглата. Това се отразява и на теглото им, предупреждава БНТ.

"В същото време се нарушава двигателната има активност, увеличава се заседялото поведение и по този начин те губят по-малко калории по време на този сън. Би трябвало вече да се намали това количество сън, тъй като е ясно,че не бива така, която и да е градина и режим да отворите в световен мащаб, не само в Европа ще видите, че това е уникално българско явление", смята проф. Виолета Йотова, УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна.

У нас вече има детски градини, в които родителите сами избират дали детето им да спи. Като например в “Малкият принц" в Пловдив.

"Тези от тях, които искат да почиват се отпускат в спокоен сън. Тези от тях обаче, които искат да работят и да са активни могат да го направят само,че при тихите дейности така, че да не пречат на другите. Имаме деца, които по стечение на обстоятелствата имат някакви разстройства на съня и там работим с лека почивка, разглеждане на книжки", каза Анелия Божанова, директор на ДГ "Малкият принц".

Голяма част от родителите обаче държат децата им да спят.

"Това е нещо, което винаги съм държава предвид възрастта на детенцето и това спокойствие, което носи следобедния сън", мисли Наталия Димитрова, родител.

"Аз съм от тези родители, които желаят децата на обяд да спят, за да може да си почиват в този период на покой", каза Михрибан Хаджихюсен, родител.

Децата на Мария ходят на детска градина в Лондон.Там те имат право на избор и ако не искат да спят, могат да прекарат от половин до един час в кът за тихи занимания.

"Специално за нашата детска градина нямаше такива деца, нито едно дете не спало, когато е на възраст три години. Тук вали доста често, но децата предимно са навън и играят сред природата. В тяхната детска градина има животни, включително кокошки, патета, зайци, които те хранят и се грижат за тях", разказва Мария Рошкова, родител.

Децата се грижат за животните, а с яйцата, които събират от кокошките, сами си приготвят палачинки.

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Директорът на ББР за кредита на Вълка: Беше ясно, че отпуснатите ...
Банката за развитие с позиция за кредита на Румен Гайтански - Въл...
Горица Грънчарова-Кожарева приключи срещата в МВР, но запази мълч...
Георги Тахов остава служебен министър на земеделието и в кабинета...
Министърът на иновациите за кредита на Румен Гайтански-Вълка: Бил...
Карлос Контрера: Без мелиорация няма как да има земеделие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).