Владислава Цариградска: За последните пет години са издадени над 150 разрешения за СРС-та

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:14
313
За последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати. Това каза съдия Владислава Цариградска, която е със свалена охрана въпреки заплахите към нея.

Тя обясни, че те са издавани с разрешението на бившия председател на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Според нея натискът върху магистратите се осъществява чрез медийни кампании, клевети и злоупотреби със СРС-та.

"Бих искала г-н Сарафов да не поставя дневния ред на обществения разговор. Нека поговорим за това, което обсъждахме с моите колеги – съдиите, а именно заплахите пред съдебната система", посочи тя във връзка с въпрос относно искането на главния прокурор - МВР да провери ситналите за заплахи срещу нея.

Тя обясни също така, какво представлява съдийската независимост и защо тя е важна за българите.

"От това дали един съдия е независим, дали той е свободен от всякакви въздействия и влияния, включително от вътрешните за съдебната власт органи, зависи дали той ще може да гарантира на всеки един гражданин независим процес и справедливо съдебно решение", категорична е тя.

 

Съдия Цариградска говори за заплахите към нея.

"Мартин Божанов беше използван. Неговото дело беше висящо и никой не ме е заплашвал, не е правен опит да ми се повлияе. Само седмица преди да получа заплахите, аз дадох интервю и обясних в каква опасност са всички съдии. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров си беше позволил по евфемистичен начин да заплаши тричленен съдебен състав, който освободи чуждия гражданин Джок Полфрийман. Тогава илюстрирах, колко всевластна може да бъде прокуратурата", разказа тя в ефира на bTV.

Според нея причината за започването на тази саморазправа с нея датира в далечната 2019 г., когато е предстоял избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава изказванията ѝ били възприети като противопоставяне на прокуратурата, а те е искала само да посочи, какви са възможните рискове за съдебната система в България.

"Колегите от ВСС поискаха да ме изслушат във връзка с мои писмени искания от април и август тази година, в които аз ги информирам за безобразията, които се вършат спрямо мен. Тук обаче не става дума само за безобразията спрямо личността на Владислава Цариградска, а за институционални безобразия към съдийската независимост и съдебната власт. Българските граждани имат нужда от независими съдии и това е техен проблем – да брани съдийската независимост", разказа тя.

Припомня, че част от заплахите към нея са били за "давенето на децата ѝ", за "разчленяването им", както и за "бесенето на червата им".

Виж коментарите (0)

Още по темата (216):
16.10.2024 Сарафов изиска справка за заплахите към Владислава Цариградска
15.10.2024 Цариградска: Престъпна мрежа заплашва съдии, поставени сме в безсилна
ситуация
08.10.2024 Съдиите удължиха с месец Комисията по случая с Нотариуса
12.09.2024 Появиха се непоказвани досега снимки на Нотариуса
17.08.2024 Дъщерята на Мартин Божанов-Нотариуса подала сигнал за заплахи за живота в
МВР
15.08.2024 Изслушването на банкера-беглец в Парламента - скандали и технически проблеми, без резултат
Още новини от Национални новини:
Експерт: Следродилната депресия е сериозна психическа болест
Съпругата на Николай Волев: Моят живот, моята любов, моето щастие...
Началникът на отбраната беше в Унгария по тази причина
Над 500 студенти от българската общност в Украйна са приети в уни...
Статистика: Всеки българин разхищава по 93 кг храна годишно
Започва събирането на лекарства с изтекъл срок на годност в някол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).