© Varna24.bg | | По време на предстоящите Великденски празници всеки българин ще сложи на трапезата си пресни салати. Пролетта е един от сезоните, в които заради липсата на слънце при отглеждането им зеленчуците могат да съдържат повишено количество нитрати. Химичните съединения са вредни най-вече за малките деца и хората с хронични заболявания. Как да разберем съдържат ли зеленчуците, които купуваме, нитрати и можем ли да неутрализираме консумацията им без особени усилияНитратите са химични съединения, които са естествени съставки, необходими за растежа на растенията. В повишено количество са опасни за човешкото здраве. Част от търговците обясняват, че много рядко клиенти искат от тях документ за съдържание на нитрати. Други са на различно мнение.
"Хората се интересуват от качеството на стоките, които купуват.", смята Христо Игнатов, който е търговец.
Самите купувачи споделят, че се притесняват и смятат, че трябва да има институции, които да следят за качеството на предлаганите зеленчуци.
В края на пролетта най-често завишено съдържание на нитрати има в листните зеленчуци, краставиците, зеления лук и чесън. Те не са опасни, ако са в норма. Завишеното количество обаче ги превръща в канцерогенното съединение- нитрити.
На този пазар има специализирана лаборатория, в която само за 10 минути можем напълно безплатно да проверим колко нитрати съдържат зеленчуците, които купуваме.
Възможно е зеленчуци с повече нитрати да навредят на щитовидна жлеза, на ставни заболявания, но трябва да е в прекалено високи количества, за да се превърне в нитрит.", обяснява Живка Петкова- лаборант.
За да неутрализираме и минималното съдържание на нитрати в зеленчуците специалистите съветват да използваме малки хитринки. Първата е да оставим в студена вода зеленчуците поне за 15 минути, преди да ги използваме.
"Краставичките и тиквичките могат да се белят, преди да се слагат във салата. Зеленчуците, които се варят, трябва веднага след това да се извадят от горещата вода, защото ако останат в нея отново абсорбират нитратите.", обяснява Живка Петкова.
Експертите съветват по възможност да овкусим салатата с лимон, киселината в него е тази, която неутрализира нитратите. |