Военна полиция: Загиналите пилоти Дункин и Димитров са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (1)
10:30
434
"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.  Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието. Пилотите Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират. Няма нито един виновен висш офицер".

Това показват заключенията от проверките на Комисията към Министерството на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента край Граф Игнатиево, предаде репортер на "Фокус".

По думите на полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот".

"Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", посочи Василев. 

По думите му самолетът е бил в изправност.

"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина", допълни полковник Василев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (69):
15.10.2024 Запрянов: Стремим се да изясним причините за авиоинцидента край Граф Игнатиево, за да не се допускат подобни в бъдеще
06.10.2024 Министър Запрянов се закани да уволнява
01.10.2024 Военна прокуратура разчита данните, снети от черната кутия на самолета, разбил се край "Граф Игнатиево"
30.09.2024 След разчитане на "черната кутия": Вече има яснота за катастрофата, при която загинаха двамата български пилоти
26.09.2024 Черната кутия на падналия край "Граф Игнатиево" самолет заминава за Чехия със "Спартан"
22.09.2024 Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Още новини от Национални новини:
Важно за шофьорите! АПИ със забрана от утре
Матева, ЦИК: Подготовката за предстоящите избори върви нормално
Рокади в МВР: Нов шеф на дирекция "Вътрешна сигурност"
Президентът проведе среща с курсанти от ВВУ "Георги Бенковски"
Наш евродепутат показа огромна промяна и отсече: Обичам живота си...
Проучване: Жените на ръководни постове в страната се увеличават 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).