Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военният министър с важна информация за доставка на самолетите F-16 и "Страйкърите"
Автор: Екип Varna24.bg 18:47 / 28.09.2024Коментари (0)395
©
Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския посланик у нас Кенет Мартен в петък предстоящата доставка на самолетите F-16 и бойните машини Stryker за сухопътните войски. Това съобщи министърът.

"Друга тема беше, че много скоро, преди седмица, държавният департамент обяви разрешението на Конгреса за доставка и на противотанковите ракети "Джавелин" (Javelin) и координирахме нашите следващи стъпки как максимално бързо да получим договора, за да може Министерство на отбраната да го представи на правителството и следващият парламент да го ратифицира", уточни той.

Министър Запрянов коментира и готовността на база "Граф Игнатиево" да посрещне новата военна техника. Той припомни, че при подписване на договора за F-16 българското правителство е отделило 300 млн. лв. за подготовка на инфраструктурата. "За съжаление, това съвпадна с Ковид кризата. И договорите, които бяха сключени за изграждане на тази инфраструктура, се забавиха много. След това политическата нестабилност, временни правителства. След Ковид кризата не реагирахме достатъчно бързо да възстановим работата по тези проекти и чак при служебното правителство с министър на отбраната Димитър Стоянов реално започна ускоряване на процеса", призна Запрянов. Той увери, че се вземат мерки, за да се гарантира, че базата ще е готова навреме. Очаква се в средата на следващата година да започнат да идват самолетите F-16 и бойните машини Stryker. "Добрата новина е, че вече пистата и пътеките за рулиране бяха приети с акт 16", посочи още министърът пред Bulgaria ON AIR.

Инцидентът в "Граф Игнатиево"

Запрянов коментира и авиоинцидента от средата на месеца, при който загинаха двама български пилоти. "Аз, като министър, гарантирам, че след като черната кутия бъде разчетена, след като бъдат направени анализите и докладите на назначената експертна комисия, ние ще предоставим пълната информация на обществеността какво се е случило".

Той уточни, че е разпоредил допълнителна проверка на други аспекти в дейността на наши летателни бази. И увери, че ако има пропуски в дейността на определени командири, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания. По темата с летателните часове, министърът каза, че двамата пилоти са имали над 100 часа годишно, което е в рамките на изискванията.  

Ако армията ни се справи с недостига на кадри в ускорени темпове, няма да се налага въвеждане на наборна военна служба, коментира още министърът на отбраната. "Но по отношение на обучението на гражданите за защита на Отечеството, това е друга конституционна норма. Тя съществува и сега - програма за доброволно обучение. Тя беше насочена към създаване на доброволен запасен резерв във въоръжените ни сили. Но повечето хора, които завършват доброволно това обучение, стават войници. И така мобилизационните ни запаси застаряват. Това е големият въпрос, за който трябва да мислим", заключи той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: