Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Връщаме за скрап стария хладилник и печка директно в магазина
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 03.01.2013Коментари (1)943
©
Всеки може да върне старата печка или непотребния си хладилник в магазин за електроуреди от началото на новата 2013 година. Това предвижда наредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която задължава всички търговци на техника да разкрият пунктове, в които да приемат овехтелите елуреди.

От МОСВ обаче засега не предвиждат специални проверки дали изискването се спазва.

15 000 тона стари хладилници са върнати за първите 9 месеца 2012 г. През 2011 г. от търговските обекти и площадки за ненужни електрически уреди са събрани над 35 000 тона, сочат данни на екоминистерството.

"Всяка година районните инспекции по опазване на околната среда и водите извършват редица проверки на търговски обекти и предприемат съответните действия при необходимост", обясниха пред "Монитор" от ведомството. Пунктове за стари уреди има от 2006 г., но само в част от големите вериги за техника. Заради новата наредба в края на 2012 г. и малките магазини за черна и бяла техника са сключили договор с фирми за събиране на стари уреди.

"Те знаят, че това е тяхно задължение, и ако нямат пункт за стари уреди, ще бъдат глобени, обясниха от една от организациите за оползотворяване на излязла от употреба техника. Глобата за липса на контейнери в търговските обекти е от 3000 лв. до 10 000 лв., а при повторно нарушение от 6000 лв. до 20 000 лв.

"Досега нямахме специален пункт. Но ако сега, след 1 януари, дойде клиент и върне стар хладилник, ние няма да му откажем", заяви шефът на отдел "Сервиз" в един от големите магазини за техника Валери Терзиев. До края на миналата година във веригата правили екоакции, в които клиентите можели да връщат ненужните уреди. От подобни сделки веригата събира 8 кубика стара техника за 3 месеца. Шефовете на големите вериги са категорични, че хората не проявяват голям интерес към възможността да се отърват от старата си техника.

"В столичните магазини хората оставят по 50 електроуреда седмично, докато в провинцията са около 20", обясни пред "Монитор" шефът на една от големите вериги за черна и бяла техника Божидар Колев.

90% от върнатата стара техника е едрогабаритна - хладилници, перални и печки. До края на 2012 г. повечето магазини предлагаха промоции за тези, които решат да заменят старата печка с нова. Клиентите, които връщаха излязлата от употреба черна и бяла техника, получаваха безплатен превоз за новата покупка или отстъпка в цената. Собствениците на големите магазини смятат да продължат с тези бонуси и през тази година.

Европейска директива задължава страните членки от 2016 г. да събират разделно 45% от произведеното елоборудване. Целта е да се събират все повече такива отпадъци. Старите телевизори, мобилни телефони и лаптопи ще се предават за рециклиране, тъй като съдържат злато, сребро и редки метали. От 2012 г. събираемостта на излезлите от употреба уреди трябва да достигне 65 на сто от производството им, или 85% от генерираните от тях отпадъци.

Токсично вещество в старите компютърни монитори уврежда бъбреците и костите. Те задължително трябва да се предават. Кадмият се съдържа и в батериите на лаптопите и е едно от шестте токсични вещества, забранени в Европейската директива за ограничаване на вредни вещества. Изолацията от поливинилхлорид (PVC) в старите монитори също е вредна за човешкия организъм. При изгаряне или неправилно депониране PVC освобождава диоксините и уврежда репродуктивната и имунната система. Живакът, който се използва в осветителните тела и плоските дисплеи, пък може да причини увреждане на нервната система, бъбреците и мозъка и може да се прехвърли дори чрез майчиното мляко. С времето алкалните батерии стават податливи на изтичане на калиев хидроксид, който може да доведе до дихателни проблеми и дразнене на очите и кожата. Фреоните пък се използват в хладилната техника и в опаковките на дезодоранти и препарати. До началото на 21 век производителите са използвали фреон R 22. Той има наркотично действие, предизвиква слабост, преминаваща във възбуда, сънливост, при по-големи концентрации и задушаване. Сега производителите на климатична техника са длъжни да използват безвредните фреон R 407 и R 410.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.01.2013 г.
+3
 
 
А ще плащат ли?Щото манго хем го взима от къщи,хем дава 10 лева.Така нямам и разходи за транспорт.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: