Връщат изборите за районни кметове?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
09:06 / 21.06.2013
1371
Районните кметове ще могат да се избират, става ясно от предложените текстове за нов Изборен кодекс. Хората в малките населени места с жители над 100 души също ще пускат бюлетина.

Досега техният градоначалник се назначаваше от кмета на общината. Ще има преференциално гласуване, което ще позволи да редим партийните листи. Надделява мнението за машинен вот, за да се пресекат фалшификациите, коментира пред зам.-шефът на парламента Мая Манолова.

Сред идеите е да се включи като законово изискване и активната регистрация на избирателите, с която пък ще бъдат премахнати мъртвите души от списъците. Независимите кандидати ще могат да се регистрират за избори при облекчени условия. В момента от тях се изисква 10 000 лева депозит и 7000 подписа, колкото и за партиите. Парламентът гласува вчера създаването на временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Председател ще бъде Мая Манолова.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).