Все по-малко са розовите домати родно производство на пазара
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача. На какво се дължи това - вредители, климат или просто липса на хора, които да го отглеждат?
Габриела Николова е само на 25 години, но е израснала в оранжериите и на полето край Лясковец. Родителите ѝ отглеждат плодове и зеленчуци, основно домати, краставици и чушки. Дискусионната тема с цената и качеството на розовия домат си има логично обяснение, казва младата зеленчукопроизводителка.
"Това е най-вкусният и най-търсеният домат. Но не е подходящ за търговия, защото е нетраен, Ние обаче смятаме, че не трябва да изчезва, защото той е наш, роден", казва пред NOVA Габриела.
Капризният розов домат има място в оранжериите на родителите ѝ, въпреки неблагодарният климат и тази година. Зле му влияят високите температури, засушаването и обилните дъждове. Затова е и по-скъп.
За 20 години на полето семейство Николови не е получило нито лев от държавата и смята, че е време управляващите да помислят и за зеленчукопроизводителите.