Все повече мъртви делфини по Черноморието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:34 / 15.06.2012
1393
Все повече мъртви делфини се появяват по Черноморието. От началото на година в екоинспекцията на Варна са получили над 20 сигнала за открити безжизнени тела на бозайниците. Всички те са по Северното Черноморие. Хора сигнализираха и за трупове на бозайниците в Поморие, Слънчев бряг и Бургас.

Само преди дни мъртъв делфин се превърна в атракция за туристите на плажа на Златни пясъци. Наложи се екземплярът, който се носеше в морето, да бъде изтеглен с водно колело на брега.

Директорът на РИОСВ - Варна Румяна Радилова заяви, че от години няма констатирани случаи на убити делфини. Въпреки това, няма гаранции, че подобни случаи не е имало. Последните години популацията на бозайниците в Черно море се е увеличила, а това носи неприятности на рибарите.

Те се оплакват, че делфинът яде рибата в региона и я прогонва. Рибарите дори настояха бозайникът да бъде разрешен за улов. Въпреки крайното си мнение, те отрекоха умишлено да убиват делфини.

Ръководителят на секция "Ехтиология" към Института по рибни ресурси Константин Михайлов обаче призна, че има някои смъртни случаи на оплетени в рибарските мрежи екземпляри. Това според него е инцидент, а не преднамерена постъпка.

Оплетени в рибарски мрежи, делфините се удавят, защото трябва да поемат въздух на всеки 12 минути. Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които до тогава за тях са невидими.

Според наказателния кодекс, убийството на делфин е престъпление, което се наказва с до 3 години затвор. Все още обаче, няма осъден за подобно деяние.

Източник: bTV


Виж коментарите (1)

Още по темата (11):
03.05.2012 Морето изхвърли труп на делфинче на плажа в "Аспарухово"
20.04.2012 Ще броят делфините в Черно море
18.04.2012 Инспектори тръгват по плажовете след новите случаи на убити делфини
18.11.2011 Земеделското министерство ще иска помощ от ЕК за случаите с мъртви делфини
20.09.2011 Мирослав Найденов: Няма доказателства за умишлено убийство на делфини
20.09.2011 Експерти ще нищят случаите на мъртви делфини по морето
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).