Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки трети без диплома отказва да търси работа
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 08.09.2011Коментари (7)684
Едва всеки трети с основно и по-ниско образование през следващите десет години ще е икономически активен, т.е. ще работи или поне ще търси работа. Сега у нас най-много работят висшистите - коефициентът на заетост при тях е близо 70%. Повечето хора с диплома от ВУЗ смятат, че трябва и си струва да работят. А колкото хората са по-необразовани, толкова се оказват и по-мързеливи. Това показват междинните резултати от пилотен модел за прогнозиране на трудовия пазар у нас. Той е разработен с помощта на английските експерти проф. Робърт Уилсън от университета "Уоруик" и Кенет Уолш и доц. Атанас Атанасов от фирма "Майкростат". Финансирането е от програма "Прогрес" на Европейската комисия и социалното министерство. Целта е да се прогнозира развитието на трудовия пазар след 10 г. и съответно нуждата на икономиката от определени професии и квалификации. Според модела обаче висшистите у нас ще позагубят интереса си към работата и постепенно коефициентът им на заетост ще се изравни със този на среднистите. Доц. Атанасов твърди, че въпреки това броят на неграмотните и необразованите постепенно ще намалява.

До 2020 г. те ще се топят с по 60 000 човека на година. Докато броят на висшистите ще се увеличава с по 20 000. Според националната статистика в момента хората с диплома от ВУЗ съставляват 19,6% от нацията, а със средно образование са 43,4%. Като извадим 81 000, или 1,2% от българите над 7 г., които "никога не са стъпвали в училище", и още 112 778, или 1,5%, които откровено признават, че са неграмотни, всички останали попадат в третата категория - на основното образование. Общо в момента едва 55,5% от нас са икономически активни, но според програмата "Европа 2020" коефициентът трябва да достигне 70%.

За своите прогнози моделът отчита данните в 14 сектора на икономиката, 8 нива на знанията, 7 на уменията, 3 на компетентностите, демографските процеси, миграцията и т.н.

Окончателните резултати от пилотния модел ще са готови през октомври, но и сега е ясно, че има основни сектори в икономиката, които през следващите години ще се развиват с бързи темпове, докато други или ще забавят, или спрат развитието си.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Пак се сещам за оня виц, дето един безработен циганин отишъл в Бюрото по труда и попитал: "Хабе, дъл' имате няк'ва рабута кът за мен - малко да работя, дъ'н' съ изморявам, мъ много пари да получавам?", а посредникът му казал: "Ха, идваш точно навреме, имаме такваз работа точно като за теб - изпълнителен директор в мултинационална компания, с пет секретарки и десет сътрудника, с три служебни автомобила, с апартамент в центъра на града и вила на най-прекрасното място, а заплатата е 20000 евро на месец", след което циганинът попитал:"Хама вий дъ'н' съ шигувате?", а писредникът отговорил: "Хе, ами че ти пръв започна!"...
+2
 
 
Няма никакъв смисъл да се работи в частния сектор. Работил съм и знам. Изцеждат те за жълти стотинки. Хващайте се на държавна работа като мен да си барате меча и да си вършите свои неща в работно време. Или бягайте навън. Иначе ще се кривите за няма нищо и с данъците си ще хрантутите мангалите. Дори това обаче няма да продължи до безкрайност, защото те стават все повече, а ние - все по-малко.
+4
 
 
Напълно логично - мързяло ги е преди да учат, сега ги мързи да работят. После защо никой не се осигурява на реалната си работна заплата...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: