Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:41 / 06.03.2010
494
Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а сега действащия закон не се прилага ефективно от полицията и съда.

Това коментира адвокат Милена Кадиева от центъра за джендър изследвания.

Тя посочи, че много често съдийските състави тълкуват домашното насилие като личен проблем на жертвата и допускат насрещни искове от страна на насилника, което обезсмисля воденото дело.

Практиката от последните месеци показва, че много от съдиите не познават законовата уредба в детайли, а полицията не реагира на подадените жалби.

За един от случаите от организацията вече са подали сигнал в областната дирекция на полицията срещу инспектор от Първо РПУ, които е отказал да приеме жалба на жена жертва на физически и психически тормоз.

Според последните данни на организацията 60% от анкетираните граждани в 55 населени места в страната, не посочват съда като място, където могат да бъдат защитени.

Повечето от хората очакват защита от полицията, след което разчитат на приятели, родители, медицинските служби и неправителствените организации.

Проучването показва още, че в институциите и обществото битува мнението, че домашното насилие е проблем на семейството или двойката, с които те трябва да се справят сами.

От организацията настояват за спешни промени в закона за домашното насилие и за регламентиране на начините за финансиране на неправителствения сектор, които се занимава с правата на жертвите.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).