Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяко трето дете у нас е с наднормено тегло
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 13.10.2023Коментари (0)675
©
Всяко трето дете на възраст над 7-годишна възраст е с наднормено тегло. Това каза пред "Телеграф“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

При 30% от подрастващите свръх теглото е в начален курс, 25% в прогимназиалния и намалява до около 22% в гимназиалния курс, защото децата влизат в пубертета, влюбват се и искат да изглеждат прилично, посочи тя. "Тогава настъпва друг хаос.

Колкото са децата със свръхтегло, толкова са и учениците с хранителни разстройства. Ако 22% са със свръхтегло, 17-18% са с измършавяване, което винаги е анорексия, булимия или нещо подобно“, каза специалистът. Тя каза, че мазнините отвън са и отвътре.

"Сърцето се обвива в мастна капсула, работи затруднено. Пълните деца имат високо кръвно налягане за възрастта си, имат омазнен черен дроб, костно-ставният апарат се обременява“, обясни проф. Байкова.

Експертът добави, че преди 13 години се е установило, че уголемените мастните клетки се превръщат в ендокринни жлези и отделят хормони, които объркват хормоналния баланс на децата и учениците и води до инсулинова резистентност.

Проблем

Проф. Донка Байкова коментира, че проблемът с напълняването започва, когато детето прекрачи училищният праг и то продължава до 4-5 клас, след което част от децата сами решат да намалят теглото си.

"След 7-годишна възраст училищният праг коренно променя храненето на българските деца. Все едно, че не са същите“, коментира тя и добави, че до тази възраст в детските заведения те са под наблюдението и грижите на експертите по хранене, които спазват калориите, белтъците, мазнини, витамини и минерали.

"Ако има проблеми, те обикновено са генетично обусловени“, твърди специалистът и добави, че свръхтеглото и затлъстяването при останалите е вследствие на неправилно хранене, липса на движение, прекарване на много време пред компютър или с телефон в ръка.

Съвет

Професорът успокои, че процесът е коригируем и контролируем въпреки наблюденията й, че повечето пълни в детска и юношеска възраст си остават такива през целия си живот. "Моят съвет е девойките до 16 да са влезли във форма, а момчетата до 20 години“, съветва тя пред "Телеграф".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: