Външният ни министър участва в Трансатлантическата вечеря, давана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:52
302
Министърът на външните работи Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, давана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Значението и силата на НАТО се доказа като основополагащ фактор за сигурността в светлината на днешните предизвикателства. Малко хора можеха да предвидят това преди 20 години. Това заяви в изказването си пред своите колеги на форума министър Кондов.

Той изтъкна още, че всички страни членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член на НАТО.

В изказването си българският външен министър подчерта още, че подсилването на източния фланг на НАТО и засилването на сигурността на региона на Черно Море са от огромно значение за сигурността. Той отбеляза и усилията на България в тази насока.

Трансатлантическата вечеря се организира традиционно от Държавния секретар на САЩ за външните министри на НАТО и ЕС, в рамките на откриването на годишната сесия на ОС на ООН.

По-рано през деня Иван Кондов разговаря с представители на ръководството на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ. Такива срещи с представители на организацията на българския първи дипломат при негови посещения в САЩ  се превърнаха в добра традиция през последните години и допринасят за възходящото развитие на отношенията между България и САЩ, за по-нататъшното задълбочаване на диалога и намирането на нови възможности за насърчаване на различни форми на взаимноизгодното ни стратегическо партньорство.

Министър Кондов имаше възможност да обсъди със събеседниците си както актуалните теми от регионално и глобално значение като Близкоизточния конфликт и  продължаващата война на Русия в Украйна, така и подкрепата на организацията за  укрепването на взаимноизгодно сътрудничество със САЩ в ключови области като сигурност и отбрана, търговия и инвестиции, енергийна сигурност и диверсификация, туризъм и насърчаването на контактите между хората.

Иван Кондов запозна представителите на AJC и с усилията и успехите на страната ни в противодействието на антисемитизма, включително в контекста на конфликта в Газа, приетия през 2023 г. първи Национален план за действие за борба с антисемитизма за периода 2023-2027 г., както и изпълнението на ангажиментите ни като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA).

Кондов обсъди с тях и други приоритетни за България въпроси като включването в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, американската подкрепа за членството на България в ОИСР и подписването на Споразумение за социална сигурност.

Министър Кондов изказа благодарност за близките отношения и отличното сътрудничество с AJC, които многократно са се доказали като безценни за напредъка на стратегическото партньорство и изграждането на трайно приятелство със САЩ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Забраниха продажбата на райски газ окончателно
Министър Кондов към Улрик Кнудсен: Страната ни се ангажира да изп...
Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще...
Борисов от Пловдив: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
ГЕРБ: Който и номер да се беше паднал, ще победим
От ИТН са готови за експертни разговори за редовно правителство с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).