Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Върховният съд ще се произнесе за базата на Колежа по туризъм към ИУ
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 13.12.2011Коментари (0)606
© Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дългоочакваното решение за базата на Колежа по туризъм към Икономическия университет - Варна, днес трябва да бъде произнесено от Върховния съд. Всъщност ръководствата на университета и на колежа очакват 2 решения. Едното е свързано със спора с НУИ "Добри Христов" за помещенията в сградата, която е обитавана едновременно от двете учебни заведения. Другото е свързано със строителни планове на частни лица. Споровете се водят години наред, но досега няма окончателен резултат. Според академичното ръководство колежът има необходимост от разширяване на базата, а университетът - и от построяване на общежития. Въпреки че ИУ - Варна, има най-голям брой редовно учещи студенти, както и задочници, местата в общежитията са изключително малко.

За запазване на таксите в Икономическия университет ще настояваме пред академичното ръководство, каза вчера ректорът на висшето училище доц. Пламен Илиев на пресконференция. Тя бе посветена на плановете и стратегиите на ръководството за развитие на ИУ - Варна, до 2015 г. Въпреки правителствената политика, както и насоките в други сродни висши училища, във Варна стремежът е да няма драстично увеличение на таксите. Те са различни по направления, специалности, форми на обучение. Някои започват от 140 лева, други, например при дистанционното обучение, надхвърлят 700. Приоритет за университета е средствата за обучение, ако нарастват, това да става постепенно, в рамките на 20 - 30 лева.

За привличане на повече студенти е промяната и в изпитните сесии за кандидат-студентите. От следващата година ще отпадне и езиковият приемен изпит за международните специалности. Ще се използва само оценката от матурата. Признаването на държавните зрелостни изпити като вход за ИУ - Варна, е въведено за почти всички специалности. Според ръководството това не понижава успеха на студентите и нивото на обучението.

Представена бе и реконструираната и модернизирана библиотека, както и нови придобивки за читателите.

Ремонтът и обновяването на една от най-старите университетски библиотеки е на стойност близо 2 000 000 лева. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от държавния бюджет по Оперативната програма "Регионално развитие". Библиотеката на университета може да се посещава и от външни лица, които заплащат дневна, седмична, или месечна такса. Те обаче не могат да изнасят книги, но читалнята ще осигурява необходимите условия за продължителен престой в нея. Осигуряват се места за самообслужване в заемната служба, където чрез специализирани апарати денонощно могат да бъдат връщани книги, без студентите да зависят от работното време на библиотеката.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: