Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза
Автор: Екип Varna24.bg 08:57 / 12.09.2011Коментари (0)943
©
От 12 до 16 септември в 29 лечебни заведения в страната ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. В този период всеки, желаещ да се изследва за това заболяване, ще бъде приет и консултиран в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове.

"Седмицата на отворените врати" се организира от Министерството на здравеопазването и Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. По време на проведените през май и юни седмици на отворените врати бяха прегледани 9 098 души. Открити бяха 95 случая на туберкулоза. За 374 души бе установено, че са с латентна форма на болестта и им бе предписана профилактика. До края на годината предстои да се проведе още една Седмица на отворените врати през месец декември.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено, съобразно международните стандарти. Според последните данни на МЗ у нас се наблюдава положителна тенденция в контрола над заболяването. През 2010 г. в България са регистрирани 2 649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. (2 911 регистрирани случаи) се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9% .

29 областни лечебни заведения по туберкулоза получиха втори транш от 474 396 лв. по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмa "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансиранa от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През май 29-те болници получиха първия транш от 548 317 лв. по договорите за превенция и контрол на заболяването у нас. Така от началото на 2011 г. лечебните заведения по туберкулоза са финансирани с общо 1.022 млн. лв. Чрез сключените договори се обезпечават дейности по прякото наблюдение на лечението на пациенти с туберкулоза по време на продължителната фаза, която протича в домашни условия, активното издирване на контактни на туберкулозно болни лица, и на лица, съмнителни за заболяването, на които се извършват прегледи от специалист, изследвания и лечение. Тези дейности се изпълняват основно от патронажни сестри под контрола на областните DOTS мениджъри и в тясно сътрудничество с неправителствените организации, работещи на областно ниво с уязвимите групи. Особен акцент е поставен върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болницата в Габрово. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа, с които лечебните заведения са сключили договори по Програмата. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международни стандарти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: