Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вярно и невярно за интернет следенето
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 10.05.2010Коментари (6)14699
© Varna24.bg
От днес влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения, свързани с получаването от МВР на трафични данни (от телефонните разпечатките и за интернет-трафика), които в началото на годината предизвикаха сериозни дебати в обществото и в Народното събрание. Макар първоначално от вътрешното министерство да имаха намерения сериозно да облекчат достъпа до информацията, строгите рестрикции за получаването на данните останаха. Така на практика с измененията не се направиха съществени промени в досегашния ред за т. нар. следене в интернет от спецслужбите. Записа се срок, в който операторите ще трябва да предоставят данните. Такъв досега не съществуваше и от МВР се оплакваха, че справките се бавят със седмици, а понякога и с месеци. Въведоха се и допълнителни гаранции срещу неправомерен достъп.

Кои ограничения остават както и досега:
- Достъпът до данните ще се осъществява само след получено съдебно разрешение
- Службите ще могат да получават информация само за нуждите на разкриването и разследването на тежки престъпления (наказвани със затвор над 5г.) и компютърни престъпления, както и за издирване на лица
- Данните, които ще се получават: за проследяване и идентифициране на източника на връзката; за идентифициране на направлението на връзката, на датата, часа и продължителността на връзката, типа на връзката, идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство, установяване на идентификатор на ползваните клетки.
- Други данни, включително разкриващи съдържанието на съобщенията, не могат да бъдат съхранявани по този ред
- Мобилните и интернет операторите ще пазят данните 12 месеца

Нови изисквания на закона:
- Операторите ще трябва да предоставят на МВР трафичните данните във възможно най-кратък срок, но не повече от 72 часа от постъпването на разпореждането за достъп. Министърът на вътрешните работи или писмено оправомощени от него длъжностни лица могат да определят конкретен срок, в който данните да бъдат изпратени.
- Предприятията ще са длъжни да осигурят възможност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за постъпване на разпореждането за достъп до информацията.
- За направените искания спецслужбите ще водят специален регистър, който не е публичен. Операторите също ще водят регистър за постъпилите до тях заявления.
- Разрешенията за достъп до информацията ще се дава от районен, а не както досега от окръжен съд. За дадените разрешения или откази в съответните районни съдилища също ще има регистър.
- За данни, до които е осъществен достъп и са били съхранени, ще се пазят от операторите не повече от 6 месеца (досега такъв срок за предоставените данни нямаше)
- Справката, която не се използва при образуване на досъдебно производство, независимо дали представлява класифицирана информация, се унищожава в 6-месечен срок от датата на получаването от тричленна комисия в спецслужбата, поискала информацията.
- Комисията за защита на личните данни е наблюдаващ орган относно сигурността на данните
- Народното събрание чрез комисия осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до данните, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни.
- Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната разузнавателна служба и главният прокурор всяка година до 31 март трябва да изготвят обобщена статистическа информация за направените искания, издадените съдебни разпореждания, получените и унищожените справки, която предоставят на комисията в парламента.
- При констатирането на неправомерно използване, съхраняване или унищожаване на данните комисията уведомява съответните органи на прокуратурата, както и ръководителите на службите и на операторите за допуснатите нарушения.
- Комисията уведомява служебно гражданите, когато спрямо тях е искан или осъществен неправомерен достъп. Гражданите не се уведомяват, когато това ще създаде опасност за разкриването на съответните тежки престъпления
- Предвиждат се санкции за непредоставяне в срок на данните, операторите ще бъдат наказвани с имуществена санкция между 10 хил. лв. и 25 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията ще е до 50 хил. лв.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ае като си криптирам връзката и писмата къв чеп че ми гледате да не говорим че и има уреди за гсм-и на същия принцип сичко е с цел да се налапа някой...
You can't rely on other people to make you happy
на 10.05.2010 г.
+2
 
 
А дано поне сега психясалите параноици се поуспокоят малко. Както се и знаеше нищо не се променя. Спекулации като "Почват да ни четат пощата" и т.н. са глупости. А дано ... ама едва ли. У нас повечето са параноици (и не че не се сещаме всички защо), а може би така им е и по-добре - винаги някой друг да им е виновен. Така поне за пред себе си имат оправдание защо нещата не им се получават. А подобно нещо отдавна трябваше да се вкара. Всеки иска реакция от полицията и плюе полицията, че не си върши работата, ама същите тези плюещи НЕ искат полицията да разполага със съответните правомощия. Е как да стане тогава работата?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: