Ядем мед с ниско качество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (19)
16:05 / 16.08.2011
753
Качеството на меда у нас пада, докато стигне до крайния потребител. Според пчеларите, това не е по вина на производителите, а на преработвателите. В същото време стандартите и законовите разпоредби не са нарушени, защото позволяват продажбата на мед с примеси.

По изискванията на БДС качественият мед трябва да има не повече от 19,90% вода и до 78% редуциращи захари. Ако се спазват, тези норми гарантират високо качество на българския мед и въвеждането на по-строги изисквания според пчеларите не е необходимо. Още повече, че в Европа качеството на производство е доста по-ниско

Според производителите българският мед, макар и качествено произведен, изгубва повечето ценни свойства, докато стигне в търговската мрежа.

"Това, което имат право да правят търговците, е да нагряват меда, за да може той да се втечни и да мине през инсталациите за разфасоване", обяснява пчеларят Даниела Челебиева.

Така медът изгубва голяма част от ензимите и витамините си. В големите търговски вериги все по-трудно се намира истински мед, установи проверка, макар че има действащ стандарт. Етикетите на меда с примеси, който залива щандовете, трудно ориентират потребителите, някъде с много ситен шрифт е изписано какво съдържа..

Пчеларите нямат пряк достъп до големите търговски вериги, защото по Наредба са задължени 3/5 от продуктите си да дават на търговците на едро. Останалите 2/5 могат да продават на дребно, но само ако имат регистрация за директна продажба. Поради бюрократични пречки едва 17 пчелари от страната са успели да си направят такава.

Източник: btv


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).