Явор Куюмджиев: За пореден път всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София"

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:51 / 03.10.2024
321
Запорирането на сметките на "Топлофикация София“ заради необслужвани задължения е съвсем нормален ход от страна на мениджмънта на "Булгаргаз“, с цел събирането им. Ако "Булгаргаз“ не предприеме действия за събирането на колосалните задължения, носи наказателна отговорност. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По информация на общински съветници в София задълженията на "Топлофикация София“ възлизат на около 2 милиарда лева, като над 800 милиона са задълженията към "Булгаргаз“. Той припомни, че 500 милиона от задълженията на "Топлофикация София“ бе изкупен от Българския енергиен холдинг.

По думите на енергийния експерт "Топлофикация София“ е единствената топлофикация в България и в света, която губи, посочи Куюмджиев. "Всички останали топлофикации плащат сметките си към "Булгаргаз“ и успяват да управляват съответните дружества по добър начин, дори с печалба. Защо в "Топлофикация София“ това не се получава, аз нямам отговор“, коментира той.

Куюмджиев отбеляза, че "Булгаргаз“ се намира в технически фалит заради договора с "Боташ“, откъдето ежедневно изтичат колосални суми. "Доколкото знам, преговорите с "Боташ“ отново са зациклили, няма предоговаряне на условията на договора и "Булгаргаз“ трябва отнякъде да събира всички пари, които има да взима, те трябва да бъдат набавени отнякъде“, обясни енергийният експерт.

Новият отоплителен сезон чука на вратата и правителството, и Столична община трябва да намерят решение, подчерта Явор Куюмджиев. "Столична община е собственикът на "Топлофикация София“. От безхаберие ли, от какво са натрупани тези дългове не се наемам да преценя, но пари трябва да се намерят от някъде. Вероятно ще се намерят от бюджета. За пореден път всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация“, защото 2 милиона софиянци да останат без парно също не е опция“, коментира той.

Според него и този път кризата ще бъде решена. "Дупката ще се запуши някак си, "Булгаргаз“ ще получи някакви пари, но догодина ще излезе същият проблем отново. Някакво решение трябва да се търси. Няма как да стане без драстични промени“, категоричен бе енергийният експерт.

Едно от решенията според него е външен мениджър или инвеститор да поеме управлението на Столичната топлофикация.

Енергийният експерт даде пример с подобен казус отпреди години, който е имало топлофикационното дружество във Варшава. "Мина се през очистителна ликвидация на топлофикацията и се пристъпи към нейната приватизация. Оттогава нататък проблеми няма, но една зима Варшава изкара без парно“, обясни Куюмджиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
16.05.2024 КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може да доведе до поскъпване на тока
13.02.2023 Инженер: Топломерите в стотици абонатни станции в София може да отчитат
грешно
07.02.2023 Окончателно оправдаха Вальо Топлото за присвояване на 4,5 млн.лв.
16.09.2022 КЕВР дава три дни на "Топлофикация-София" да каже кога ще връща парите от намаленото ДДС от 20 на 9%
12.09.2022 Министърът на енергетиката с подробности за доставките на газ за "Топлофикация София"
31.08.2022 Ако ще оспорвате изравнителната си сметка за парно, побързайте
Още новини от Национални новини:
Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка до освобожда...
Рая Назарян разреши свалянето на имунитета на Ибрямов
Задържаха Джейхан Ибрямов, съпругата му е пред управлението!
Свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов
Важна информация от Американското посолство в България
Рая Назарян свика Председателски съвет заради Джейхан Ибрямов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).