Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Явор Куюмджиев: За пореден път всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София"
Автор: Йоланда Пелова 21:51 / 03.10.2024Коментари (0)321
©
Запорирането на сметките на "Топлофикация София“ заради необслужвани задължения е съвсем нормален ход от страна на мениджмънта на "Булгаргаз“, с цел събирането им. Ако "Булгаргаз“ не предприеме действия за събирането на колосалните задължения, носи наказателна отговорност. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По информация на общински съветници в София задълженията на "Топлофикация София“ възлизат на около 2 милиарда лева, като над 800 милиона са задълженията към "Булгаргаз“. Той припомни, че 500 милиона от задълженията на "Топлофикация София“ бе изкупен от Българския енергиен холдинг.

По думите на енергийния експерт "Топлофикация София“ е единствената топлофикация в България и в света, която губи, посочи Куюмджиев. "Всички останали топлофикации плащат сметките си към "Булгаргаз“ и успяват да управляват съответните дружества по добър начин, дори с печалба. Защо в "Топлофикация София“ това не се получава, аз нямам отговор“, коментира той.

Куюмджиев отбеляза, че "Булгаргаз“ се намира в технически фалит заради договора с "Боташ“, откъдето ежедневно изтичат колосални суми. "Доколкото знам, преговорите с "Боташ“ отново са зациклили, няма предоговаряне на условията на договора и "Булгаргаз“ трябва отнякъде да събира всички пари, които има да взима, те трябва да бъдат набавени отнякъде“, обясни енергийният експерт.

Новият отоплителен сезон чука на вратата и правителството, и Столична община трябва да намерят решение, подчерта Явор Куюмджиев. "Столична община е собственикът на "Топлофикация София“. От безхаберие ли, от какво са натрупани тези дългове не се наемам да преценя, но пари трябва да се намерят от някъде. Вероятно ще се намерят от бюджета. За пореден път всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация“, защото 2 милиона софиянци да останат без парно също не е опция“, коментира той.

Според него и този път кризата ще бъде решена. "Дупката ще се запуши някак си, "Булгаргаз“ ще получи някакви пари, но догодина ще излезе същият проблем отново. Някакво решение трябва да се търси. Няма как да стане без драстични промени“, категоричен бе енергийният експерт.

Едно от решенията според него е външен мениджър или инвеститор да поеме управлението на Столичната топлофикация.

Енергийният експерт даде пример с подобен казус отпреди години, който е имало топлофикационното дружество във Варшава. "Мина се през очистителна ликвидация на топлофикацията и се пристъпи към нейната приватизация. Оттогава нататък проблеми няма, но една зима Варшава изкара без парно“, обясни Куюмджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 19
16.05.2024 »
13.02.2023 »
07.02.2023 »
16.09.2022 »
12.09.2022 »
31.08.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: