Юрий Асланов: "Възраждане" ще се използва като плашило, за да се улесни съставянето на нова сглобка

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
23:52 / 27.10.2024
545
Данните от паралелното преброяване подсказват, че крайната подредба може би е различна от първоначалната. Като втора политическа сила се очертава партия "Възраждане“. Това е възможно да улесни постигането на някакви компромиси за съставяне на нова сглобка на базата на евроатлантическия консенсус. Това каза социологът Юрий Асланов в изборното студио на Радио "Фокус".

Той допълни, че очаква да чуе идеята на победителя на изборите за формулата на властта и дали е склонен да направи нужните компромиси, за да се състави кабинет.

Според него партия "Възраждане“ ще се използва като "плашило“, за да се улесни съставянето на нова сглобка. Логично според него е ГЕРБ да потърси партньорство с ПП-ДБ, което обаче няма да е достатъчно за стабилно парламентарно мнозинство.

"Ще трябва да потърси диалог и с най-малко още една парламентарно представена формация. Общата картина е много сложна и съдбата на 51-то Народно събрание не е ясна“, допълни Асланов.

Той коментира и по-високите от прогнозираните резултати на партията на Делян Пеевски "ДПС – Ново начало“. "На ниво декларации на анкетираните другото ДПС – на Доган, получаваше по-висока подкрепа, но всички допускаха, че при "ДПС – Ново начало“ ще има скрит вот, който ще изскочи в изборния ден. Това се случи. Остават подозренията за това, че става дума за вот, постигнат с порочни практики – купен, корпоративен натиск“, допълни социологът.

И двете фракции на ДПС според него са се превърнали в своеобразна червена линия за лидерите на останалите политически партии и в 51-то Народно събрание ще бъдат в ролята на опозиция. "По никакъв начин с тях няма да се водят преговори за съставяне на мнозинство или за подкрепа на правителството, защото всички разбират, че една такава подкрепа по-скоро ще им носи негативи, отколкото ползи“, смята Асланов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (711):
28.10.2024 При обработени 14% от протоколите: ГЕРБ-СДС е на първо място
27.10.2024 Ерол Мюмюн: "ДПС-Ново начало" е готово да носи отговорност, за да се състави правителство, което да работи за гражданите
27.10.2024 "Алфа Рисърч": ПП-ДБ са втори, "Величие" - под чертата
27.10.2024 МВР с равносметка след изборите
27.10.2024 Иван Начев: Борисов не иска да има правителство, което да зависи от някой
друг
27.10.2024 Проф. Дайнов: Гласовете на ДПС ще поставят партии като "Величие" и МЕЧ извън класацията
Още новини от Национални новини:
При обработени 14% от протоколите: ГЕРБ-СДС е на първо място
Ерол Мюмюн: "ДПС-Ново начало" е готово да носи отговорност, за да...
"Алфа Рисърч": ПП-ДБ са втори, "Величие" - под чертата
Проф. Дайнов: Гласовете на ДПС ще поставят партии като "Величие" ...
Борисов: Победата ни е категорична, нашата програма ще бъде основ...
Икономистът Щерьо Ножаров: В бюджета няма буфери, той е на границ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).