Министърът уточни, че е избрано това кодово име, защото на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета". Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.
Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона. Тези изрезки би трябвало да бъдат унищожени, но вместо това се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират като се предлагат на българския пазар, обясни Найденов.
Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.
Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. Тя се провежда под наблюдението на премиера Бойко Борисов, подчертаха от земеделското ведомство.
Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите, коментира министърът.