Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забраниха строителството върху дюни край морето, но с 3 изключения
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 25.01.2013Коментари (1)1383
© Varna24.bg
Парламентарната регионална комисия реши да забрани строителството върху всички видове пясъчни дюни край морето, но остави три изключения.

Депутатите в регионалната комисия приеха допълнителен доклад към Доклада за второ гласуване по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Изключение депутатите от комисията по регионално развитие записаха само за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Депутатът от комисията Захари Георгиев, обясни, че изключително за забрана на строителството в Зона "А" и "Б" са обекти обекти на техническа инфраструктура. Така под тях могат да бъдат разположени различни ВиК, газ, електро и други подземни обекти, които с нищо не би следвало след изграждане на строителството да нарушат цялостта поне на ландшафта - на това, което се вижда. Друг е въпросът, че част от обитателите в дюните ще бъдат засегнати. Така и ако пътят на "Южен поток" минава под дюни, той ще се строи.

До момента през тези дюни не можеше нищо да се строи, в момента разшириха изключително много възможностите да застрояваме дюните, каза екозащитникът Тома Белев, който също бе на заседанието. Той се оплака, че нито едно от съществените предложения на коалицията "За да остане природа в България", които постигнахме общо съгласие с премиера на среща в Министерски съвет не е било прието.

"Не е ясно кой командва тази държава", каза Белев. Той посочи като такова - достъпът на граждани до правосъдие - това е гражданско право, това е право на на всеки един гражданин. "В момента защитиха олигархическите интереси в България. Запазиха всичко, което се прие незаконно през последните 10 години и го защитават със зъби и нокти. Те защитават правата на определени фирми и олигарси - трябва да е ясно!", каза той.

Червеният депутат Захари Георгиев обясни, че еколозите имат пълна възможност по Закона за околната среда и водите и са конституирана страна при обсъждането на ОВОС. "Така че ако са стриктни в изпълнението на техните цели, те ще могат още тогава да реагират по отношение на околната среда, а иначе по отношение на собствеността няма как да са конституирани като страна, защото там всички съседи на съответния имот са конституирани като страна", подчерта той.

В приетия от комисията вчера вариант отпадна текстът, при който имоти или части от тях, собственост на физически, на юридически лица или на общини, в които попадат пясъчни дюни, се отчуждават по реда на глава трета от Закона за държавната собственост, по предложение на министъра на регионалното благоустройство. Бе посочено, че няма пари държавата да плати за такси и отчуждаване на имоти. Според Белев със сигурност, ако се развалят всички сделки, които са извършени в нарушения на закона, ако се премахнат и сделките, които са извършени в нарушения на държавната помощ, а именно заменките на земеделски земи и гори ще разберете, че става дума за съвсем малки площи.

"За нас е важно правителството, изпълнителната власт да си носи отговорността и да развали тези сделки, за които към настоящия момент е ясно, че са извършени в нарушения на закона. Тъй че, който е успял да заграби нещо ще си го задържи", каза природозащитникът. Те ще се обърнат към гражданите - да се опитат да защитят своите права - според него явно е, че има скрити центрове на властта, които дърпат конците и протеста е единствения начин. Така според него веднъж започнати строежите ще продължат.

Депутатите всъщност приеха текст, според който се спира прилагането на подробни устройствени планове, предвиждащи застрояване в поземлени имоти, в които попадат пясъчни дюни, освен в случаите по чл. 17, ал. 1( б. ред. текста, в който се посочват изключенията). И природозащитници, и някои от депутатите в комисията обаче смятат, че защитата, която бе приета с нищо не подобри тази, която беше и в предишния закон. Тя просто не се е прилагала.

Източник: БГНЕС




Още по темата: общо новини по темата: 12
26.03.2014 »
08.07.2013 »
04.06.2013 »
19.04.2013 »
28.02.2013 »
17.01.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.01.2013 г.
+1
 
 
винаги си оставят вратички за да продължат да грабят с пълни шепи.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: