© Varna24.bg | | Предстои приемане на специална Наредба за здравословно хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детски кухни, съобщиха по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването.Целта е да се подобри организираното хранене на децата в тази възраст и по този начин да се постигне положителен ефект върху тяхното здраве, в т.ч. намаляване на риска от хронични заболявания, включително затлъстяване.
Според новата наредба трябва да се забрани даването на конфитюри и мармалади на деца под 1 година, както и на подсладени пресни и кисели млека, освен ако в тях няма пресни плодове или овесени ядки. Също така категорично се забраняват шунки, филета, колбаси и всякакви консервирани продукти. Същото важи и за ядките, защото могат да доведат до алергизиране на организма. Не е изключена възможността новите изисквания да доведат до оскъпяване на таксите в детските млечни кухни, но не се очакват значителни разлики в цените.
Министерството е събрало рецепти от цялата страна и в момента тече експертно оценяване на всяка една от тях за съответствието им с физиологичните нужди на възрастовата група. Също така е взето решението в детските ясли да бъде въведена междинна подкрепителна закуска, съставена единствено от плодове и зеленчуци.
169 детски млечни кухни са проверили здравните инспектори в цялата страна само за месец. Тематичните проверки са направени в периода април - май 2012 г., беше съобщено още по време на пресконференцията в МЗ. Броят на децата, обхванати от млечните кухни, е около 103 600, разделени в три възрастови групи.
При проверките не са констатирани драстични нарушения. Издадени са 13 предписания с препоръки.
Резултатите показват, че храната, предлагана в детските млечни кухни - общински и частни като цяло е съобразена с потребностите от енергия и хранителни вещества на децата в яслена възраст от 10 месеца до 3 години.
Сред най-често допусканите несъответствия са - наличие на еднообразни менюта в детските млечни кухни в някои области поради липса на рецептурник за хранене на децата до 1 година и остарелия рецептурник за хранене на децата от 1 до 3 години. Други констатирани отклонения са използване на мляко с ниско съдържание на мазнини, отсъствие на постни ястия, завишена консумация на брашно, макарони и нишесте. Има случаи, когато на децата не се предлагат пресни плодове и зеленчуци според сезона.
Източник: News.bg |