Зачестяват сигналите за нанесени от мечки щети в Ловешко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:06 / 28.08.2023
473
На територията на държавните горски стопанства Ловеч и Троян зачестяват сигналите защети нанесени от кафява мечка  върху личните стопанства.

Последният сигнал за набези на кафява мечка е от вчера от ловешкото село Стефаново. Кметският наместник Иван Джуров разказа:

"В събота срещу неделя мечката влиза на две места и унищожава кошери в Старо Стефаново. В един двор мъчила да натисне вратата, добре, че яко е била затворена, изкривена е само. Хората ги е страх да излязат. Започват да си залостват вратите да не би да влезе. В сряда мечка е била и в село Прелом.“

Пострадалите от нашествието на кафява мечка в Стефаново са подали жалби до общината, за да бъдат обезщетени, предаде БНР.

През изминалата седмица мечка е нападнала и унищожила пчелин и  в намиращото се на около 5 км. от Ловеч село Пресяка, съобщи директорът на Държавното горски стопанство Ловеч Младен Миков.

"В Пресяка мечка е унищожила десет броя кошери, целия пчелин и в петък се извърши проверка да се оценят щетите върху кошерите, за да му се изплати обезщетение на собственика.“

Миков допълни, че в момента е трудно да се определи дали става въпрос за една и съща кафява мечка тъй като тази, която е чипирана и местообитанието ѝ се следеше  има технически проблем с приемника и от края на юли не могат да се установят координатите ѝ.

В момента се актуализира Националният план за действия за вида кафява мечка. Популацията ѝ става все по-голяма и в бъдеще може да се наложат непопулярни действия, за са се ограничат и набезите към населените места.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).