Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%.
Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Това изключва влагането на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките. Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.
Източник: БНТ