Започна приемането на декларации от Закона за безопасни условия на труд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:14 / 17.01.2011
969
До 30 април е срокът за подаване на годишните декларации и уведомления по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд за 2010 г.

Декларация подават всички задължени по смисъла на закона лица, които: нямат подадена декларация за 2009 г., успешно приета и съответно публикувана в публичния регистър на сайта на ИА "ГИТ" или имат подадена декларация за 2009 г., но през 2010 г. са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране .

Само уведомление подават задължените по смисъла на закона лица, които имат подадена декларация за 2009 г. и през 2010 г. не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Декларацията и уведомлението могат да бъдат подавани по електронен път или на място в съответната териториална дирекция "Инспекция по труда" по седалище и адрес на управление на предприятието.

При подаване на място е необходимо:
за декларация - да бъде представена както в електронен, така и в хартиен вид, като за подготовката й се използва специализираният софтуер за попълване на декларациите ЗБУТ+, предоставян безплатно и достъпен за изтегляне от Интернет страницата на ИА "ГИТ";
за уведомление - да бъде представено в хартиен вид, като то се попълва по образец. Образецът на уведомлението е достъпен за изтегляне от Интернет страницата на ИА "ГИТ" и може да бъде попълнен включително и на ръка. Уведомление по образеца може да бъде попълнено и отпечатано и от предоставяния безплатно от ИА "ГИТ" специализиран софтуер ЗБУТ+, без това да е задължително.

При подаване по електронен път както за декларация, така и за уведомление е необходимо съответният документ да бъде попълнен чрез специализирания софтуер за попълване на декларациите ЗБУТ+ (предоставян безплатно и достъпен за изтегляне от Интернет страницата на ИА "ГИТ"), след което той да бъде изпратен чрез Интернет от уеб портала в Интернeт страницата на ИА "ГИТ".

Промяната в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, са промени свързани с: наименованието, седалището и адреса на управление на юридическите и физическите лица; основната и спомагателната дейност на предприятието, поделенията, големината на предприятието; работните места, свързани с работа на открито, под земята, във въздуха, на и под земята; опасностите, създаващи риск за здравето и безопасността; необходимостта от използването на лични предпазни средства; работните места с видеодисплеи.

Нова декларация може да бъде подадена и при промяна на кое да е друго от декларираните обстоятелства, свързана с подобряване или изменение на условията на труд в предприятието.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земетресение бе регистрирано на 30 км от Благоевград
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е поте...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубат...
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).