Започва акцията на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:01 / 31.05.2010
558
През пролетно-летния период и след излизането на учениците във ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното; децата и юношите от 10 до 17 години - като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години рязко се увеличиха ПТП с неправоспособни водачи, включително юноши. Често важна съпътстваща причина е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

С цел ограничаване на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни 2010г ще се проведе традиционната Акция на полицията: "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".
 
През периода на акцията и през цялата ваканция ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна и охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Полицейските служители ще реагират и се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти; ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в населените места; спазването на предимството; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца; ще се налагат санкции по ЗДвП на лица, предоставили управлението на МПС на неправоспособни лица.

Предвид минималното използване на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки в автомобилите и обезопасителните системи за превозване на деца, полицейските служители, оторизирани за контрол по безопасността на движението, при всяко спиране на МПС задължително ще проверяват и за неизползване на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и превозване на деца без обезопасителни системи /столчета, седалки/. На нарушителите служителят ще разяснява накратко ползата от използване на тези предпазни средства. След приключване на проверката и вземане на отношение по ЗДвП ще се разпорежда устно на водача и всички пътници преди потегляне на МПС, в присъствието на контролния орган, да поставят обезопасителните колани;
При връчване на свидетелствата за управление на новите водачи, ще се включи и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Plovdiv24.bg приканва всички шофьори да се включат в наложилата се от години традиция и в утрешния ден на детето да управляват автомобилите си и през деня с включени фарове на къси светлини - в знак на съпричастност за опазване на децата в пътното движение.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).