Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започва международното военноморско учение "Бриз 2013"
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 05.07.2013Коментари (0)1095
© Varna24.bg
От 6 юли до 15 юли 2013 г., в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие "Бриз 2013". Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили.

В учението "Бриз 2013" ще вземат участие Втора постоянната група кораби на НАТО с два кораба: испанската фрегата "BLAS DE LEZO /БЛАС ДЕ ЛЕЗО/", и турската фрегата "SALIHREIS /САЛИХРЕИС/", ВМС на Гърция с патрулен катер "AITTITOS /АЙТИТОС/", ВМС на Турция с подводницата "I. INÖNÜ /БИРИНДЖИ ИНЬОНЮ/", ракетния катер "BORA /БОРА/" и миночистача "SIĞACIK /СЪАДЖЪК/", както и самолет от патрулната авиация на САЩ P-3C ORION.

Седемнадесетият "Бриз" през 2013 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на "Бриз 2013" се включват Областна администрация - Варна, Община Варна, ВМА - МБАЛ - Варна, Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет, Български червен кръст, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", ГД "Национална полиция", ОД на МВР - Варна, ГД "Гранична полиция", Дирекция "Национална система 112", Изпълнителна агенция "Морска администрация", Доброволческо сдружение "Булсар", Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", "Пристанище Варна" ЕАД, "Портови флот 99" ЕООД, Регионална здравна инспекция - Варна, Център за спешна медицинска помощ - Варна, МБАЛ "Света Анна - Варна" АД, Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район, "Поддържане чистотата на морските води" АД и "Пилотска Станция Варна - П" ЕООД;

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертификацира кораб от ВМС на Република България - фрегата "Верни".

Усилията по време на учението са насочени към заздравяване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички в учението; отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза, действията при ликвидиране на последици от пожар в сграда, съвместни операции по търсене и спасяване на море, оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на евакуирани чужденци, търсещи закрила.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско-компонентно командване и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, който е и общ ръководител на "Бриз 2013".

Офицер, провеждащ учението е заместник - командирът на ВМС комодор Димитър Денев. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Митко Петев - командир на военноморска база - ВМС. Сформиран е щаб за управление на учението под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев - началник на Щаба на ВМС.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка близка до различни точки на конфликти в света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.

По време на учението "Бриз 2013" се провежда операция в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения "Бриз".

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.

Унищожителен циклон от началото на годината на остров Вити Леву, ескалацията на насилие и разпадането на държавността в двете островни държави Амбърланд и Грийнланд доведоха до хуманитарна криза и създадоха благоприятни условия за незаконни действия и в прилежащото морско пространство.

Разрасналата се кризисна обстановка принуди международната общност да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема. На 1 март 2013 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на оръжейно ембарго на Вити Леву, прекратяване на престъпната дейност на острова и даде мандат на НАТО да проведе операция в отговор на криза.

Учебните действия по време на "Бриз 2013" съвпадат с най-интензивния период на операцията в отговор на криза.

Фактическите действия по време на националното военноморско учение "Бриз 2013", се провеждат при следните етапи - предварителна подготовка (разкриване щаб на ръководството на учението /EXCON/, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:

На 7 юли /неделя/ 2013 г.

- от 14.00 ч. до 18.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна и Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 8 юли /понеделник/ 2013 г.

- от 08.00 ч. до 15.30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в Спортна зала на І-ва езикова гимназия, по плуване в Басейн "Приморски" и теглене на въже Морска гара Варна.
- от 19.00 ч. до 20.00 ч., концерт за военните моряци от представителния духов оркестър на ВМС в двора на археологически музей - Варна
- командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с кмета на град Варна от 10.45 ч. до 11.15 часа.

На 10 юли 2013 г. от 13.00 до 13.45 часа е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби във Военноморски клуб Варна.

На 12 юли 2013 г. от 09.00 до 13.30 часа ще се проведе ВИП ден на учението с участие на представители на медиите.




Още по темата: общо новини по темата: 3
12.07.2013 »
09.07.2013 »
06.02.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: