Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Запрянов: Приносът на Българската армия заслужава политическите сили да помислят за по-нататъшно увеличение на военните разходи
Автор: Екип Varna24.bg 19:32 / 26.09.2024Коментари (0)308
©
"Благодаря ви за приноса към международния мир и сигурност и за приноса към националната ни сигурност“. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна към военнослужещите по време на официалното посрещане на маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на "Регионално командване – Запад" от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR). Ритуалът се проведе днес, 26 септември, във войскови район Ямбол. "Участието ни в силите на НАТО в Косово е резултат от последователната политика на Република България за принос към международния мир и сигурност с фокус Западните Балкани. Стабилността в нашия регион е и принос към националната ни сигурност. Когато в близост до нашите граници има нестабилност, какъвто е случаят с агресивната война на Русия срещу Украйна, това се отразява и на националната ни сигурност, и на свободния икономически обмен между страните от региона“, посочи още министър Запрянов.

"Отзивите на Командването в Косово, които получаваме, са много добри“, каза министър Запрянов и пожела на военнослужещите да продължават да носят службата добросъвестно и всеотдайно. "Искам да благодаря на всички участници в мисията в Косово за безупречното изпълнение на задачите, които водят до повишаване на техния професионализъм, спомагат за единството в НАТО и най-вече издигат авторитета на Въоръжените сили на Република България“, заяви още той.

По думите му - добросъвестното изпълнение на служебните задължения и подобни високи отзиви са сериозен ангажимент за ръководството на министерството. "Ангажимент на политическото ръководство на Министерството на отбраната е да създадем оптимизъм у военнослужещите, че всичко, което им е необходимо, ще бъде осигурено, за да може да бъдете спокойни и фокусирани върху бойната подготовка и изпълнението на задачите“, каза министър Запрянов. Той посочи повишаването на възнагражденията и подобряването на социалния пакет за военнослужещите и подчерта: "За много хора Българската армия е видима, когато тя се притече на помощ; тази година вашите колеги допринасяха да се справяме с наводнения и пожари. Но нека българското общество да знае, че освен мисията в подкрепа на населението, има и мисия за принос към международния мир и сигурност. Тази мисия също се изпълнява с чест и достойнство от нашите въоръжени сили и тя носи имидж на нашата страна“.

Министър Запрянов очерта напредъка по модернизационните проекти и увери: "Ще бъдете осигурени с най-съвременното въоръжение, бойна техника и лично оборудване за всеки един военнослужещ“.

По думите му - приносът на Българската армия заслужава политическите сили да помислят за по-нататъшно увеличение на военните разходи. "Благодаря им за тяхната подкрепа по отношение на повишаването на заплатите и утвърждаването на модернизационните проекти. Надявам се така добронамерено да погледнат на увеличението на военния бюджет и България да поддържа разходи за отбрана в размер на 2,5 процента от БВП през следващите години“, посочи той.

"Благодаря на командирите, които живи и здрави ви отведоха на мисия и живи и здрави ви върнаха в България. Това е командирска отговорност. Искам да обърна внимание, че е крайно време командирите от всички степени да се фокусират върху изграждането на ред, дисциплина, отговорност и грижа за хората, както в мирно време по време на бойната подготовка и обучението, така и по време на мисии“, посочи министър Запрянов.

"Вие представихте България и нашите Въоръжени сили по достоен начин, отстоявайки националните интереси и утвърждавайки доброто име на българските военнослужещи зад граница. Благодаря ви за високия дух и мотивацията“, обърна се началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към завърналия се български контингент. Той подчерта, че и през тази година, когато отбелязваме 20-годишнината от приемането на страната ни в най-мощния и успешен военнополитически алианс, ние участваме рамо до рамо с нашите съюзници в учения и мисии. "Като страна-член на НАТО сме активни и отговорни при вземането на колективните решения за навременен отговор на предизвикателствата пред сигурността ни. Израз на това бе и вашето присъствие в Косово през последните шест месеца“, посочи началникът на отбраната. 

Адмирал Ефтимов уточни, че през 2024 г. страната ни подкрепя усилията на КФОР с около 300 военнослужещи, което е сериозен принос към операцията. "Българската армия е един от най-активните стожери на сигурността в Косово за всичките години от началото на мисията. Вашият контингент демонстрира още веднъж, че българските въоръжени сили са гарант за мира и стабилността не само на България, а и на региона, в който живеем“, категоричен бе той.

Началникът на отбраната изрази увереност, че придобитият по време на мисията опит от всеки военнослужещ от контингента ще бъде приложен в развитието на способностите на военното формирование, в което той служи.

На ритуала присъстваха още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началникът на щаба на Съвместно командване на силите (СКС) флотилен адмирал Галин Манев, командири на военни формирования, представители на местната власт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
50-ото Народно събрание
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: