Заради дерогацията: Синдикатът на нефтохимиците обеща протести

Автор: Петя Кузева
Коментари (1)
20:11 / 23.10.2023
653
Нефтохимиците от "Лукойл - Нефтохим" започват протести, ще бранят работните си места и отрасъла.

"Няма да допуснем заличаването на високотехнологичния нефетопреработвателен отрасъл в България и всички свързани с него професии, като възнамеряваме да предприемем ефективни срочни протестни действия съгласно българското законодателство", категорични са членове на Синдиката на българските нефтохимици.

Припомняме ви, че вчера "Фокус" информира за евентуално блокиране на част от магистрала "Тракия". Напрежението не стихна и днес, а синдикатите в рафинерията "Лукойл-Нефтохим" проведоха извънредно заседание.

Участниците в него дебатираха при закрити врата, а след края му в своя декларация изпратена до медиите синдикалистите написаха още:

"Дерогацията за преработване на руски нефт и делът на съхраняващите запаси от нефт и нефтопродукти в страната се превърнаха в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси.

Българското общество за пореден път е свидел на: поредица от неверни изявления за продажбата на бургаската рафинерия, неверни и недоказани обвинения относно неизпълнение на законови норми и ограничения от страна на рафинерията, липса на политическа отговорност за взети решения и приети законопроекти в Народното събрание, отсъствие на компетентна оценка на въздействието и последствията за работещи, региона и държавата, оклеветяване на професията нефтохимик.

Гореописаното поражда съществен риск от загуба на работните ни места и гаранция за дългосрочна заетост на българските нефтохимици. Въпреки многократните обръщения на Синдиката на българските нефтохимици към политическите партии и държавни институции, гласът ни не беше чут. Това доведе до повишаване на социалното напрежение и поражда несигурност сред работещите и техните семейства", пишат в своята декларация членове на синдиката.

"Ние, българските нефтохимици, ясно и недвусмислено заявяваме, че ще отстояваме правото си да упражняваме професията нефтохимик!", категорични са те.

В Координационен съвет на Синдиката на българските нефтохимици членуват над 5000 души, като само на територията на бургаската рафинерия те са 1300.

Виж коментарите (1)

Още по темата (214):
30.05.2024 Супер новина за българските шофьори от Европа, ще останат много доволни от цените на бензина
15.05.2024 Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).