Заради печки на твърдо гориво дишаме замърсен въздух

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (15)
10:12 / 23.11.2011
843
От седмица българите дишат опасни за здравето фини прахови частици. Запрашаването е за цялата територия на страната.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда, която следи състоянието на атмосферния въздух.

Повсеместното запрашаване е започнало от 15 ноември и продължава и в момента, обясни началникът на отдел "Мониторинг на въздуха" в агенцията Валери Серафимов.

Нормите за безопасни нива на фините прахови частици във въздуха са 50 микрограма прах на куб. метър въздух. В последната седмица превишенията в различните райони на страната са от 2 до 5 пъти над нормите, показват данните от автоматичните измервателни станции на екоагенцията. 

Такъв прашен смог не е налягал цялата страна от години. Нивата на замърсяване обаче не са рекордни като величини, а типични за това време на годината, успокояват от Изпълнителната агенция по околна среда.

Прахолякът обаче се е разпространил толкова навсякъде, че дори се отчита замърсяване от станциите на Копитото на Витоша и в малките морски градчета като Несебър.

В обикновени дни тези станции се ползват като маркери за нормалните нива на прах и други замърсители във въздуха.

В Добрич пък замърсяването гони нивата на това в Перник, който по принцип е с най-лошия въздух в България.

В тези две населени места е отчетено замърсяване над 5 пъти над нормите в последната седмица. Близко до тях е била и София.

Увеличеното ползване на дърва и въглища за отопление в студените дни са основният причинител на замърсяването с финия прах в този случай, категоричен е Серафимов.

Това е главният замърсител на въздух с фини прахови частици в малките населени места и крайните квартали на градовете, където няма други източници.

В големите градове автомобилното движение също допринася за част от замърсяването, а в населените места, където тецовете все още изгарят само въглища, и те дават своя принос.

Комините на къщите, в които се използват твърди горива за отопление, са ниски и фините прахови частици от горенето се задържат близо до земята. Липсата на вятър в последните седмици и мъглите пък допълнително пречат на разпръскването на смога, който е налегнал държавата, обясниха от изпълнителната агенция.

Фините прахови частици са изключително вредни и дори опасни за здравето на хората, предупреждават от екоагенцията на интернет страницата си. Причината е, че техният размер е под 10 микрона в диаметър и лесно стигат до дробовете и се натрупват в организма. Те могат да доведат до увреждане на тъканите на белия дроб. Изключително остро замърсяването се усеща от деца, възрастни и от хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма.

Почти няма българин, който да не е засегнат от замърсяването с фини прахови частици, твърдят експерти от екоминистерството.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).