Засяха с 50% повече жито

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:18 / 03.11.2012
757
Хлебното жито догодина ще бъде с около 50% повече, отколкото през 2012 г. Това показват данните на земеделското министерство за засетите площи с есенници. До края на октомври са засети 9,8 млн. декара с пшеница срещу 6,4 млн. декара за същия период на миналата година.

Високите изкупни цени на зърното тази година са основната причина за по-големите площи с есенници, засети този сезон, коментират зърнопроизводители. Въпреки предвиденото отрязване на държавни помощи за сектора през 2013 година браншът се надява на добри печалби следващото лято заради непрекъснато увеличаващото се търсене на храни. Затова скачат и площите, засети с ечемик, ръж и тритикале, коментират зърнопроизводителите. При ечемика увеличението е с над 40%, а при другите две култури - почти двойно повече в сравнение с 2011 г. За сметка на това обаче намаляват нивите с рапица. Вероятна причина за това са проблемите, с които се сблъскаха стопаните през 2011 г., когато на места пропаднаха почти 90% от засетите площи.

Всички стопани могат да разчитат на повече пари през следващата година, въпреки орязаните държавни субсидии за зърнопроизводството. Парите за сектор земеделие, предвидени в бюджет 2013 г., са нетно с 200 млн. лв. повече от тази година, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Фокус. Част от тези пари обаче ще отидат за подпомагане производството на плодове и зеленчуци. Шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева съобщи, че се създава нов регистър за земеделските земи. Неговата цел е по-лесно и точно разпределяне на европейските субсидии. В регистъра ще са описани парцелите и хората или фирмите, които ги използват. Така няма да се дублират искания за европари и ще отпаднат санкциите за земеделските стопани.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).